Okonomiyaki is een van mijn favoriete gerechten. Het is eenvoudig, gezond en knapperig. Ben je er nog niet bekend mee? Dan gaat dat nu veranderen! Na dit recept verwacht ik dat je net zo enthousiast zal zijn als ik!


Wat Okonomiyaki betekent
Okonomiyaki is een woord dat vrij vertaald kan worden naar “gegrild zoals je dat wilt.” Het is een hartige pannenkoek gemaakt van een beslag van bloem, eieren en geraspte kool. Hier word vaak ingrediënten als vlees, vis, groenten en zelfs noedels aan toegevoegd.
Je kunt dit helemaal naar je eigen smaak aanpassen, sterker nog, daar is het gerecht voor bedoeld. Het wordt vaak bereid op een bakplaat, waarbij het beslag langzaam wordt gebakken tot het de optimale knapperige textuur heeft.
Het wordt doorgaans gegarneerd met Okonomi-saus en Kewpie Mayonaise. Deze zorgen voor extra smaak en als je het goed doet, er ook nog heel mooi uitzien. Mijn foto is een slecht voorbeeld maar zo krijg je een beetje een idee. Desalniettemin was het gerecht heel lekker en deel ik het graag met jullie.
Waar okonomiyaki vandaan komt
Oorspronkelijk komt okonomiyaki uit Osaka in Japan. Dit is een stad met een rijke eetcultuur en levendige street food-scene. De exacte oorsprong ervan is moeilijk te achterhalen, maar er wordt gezegd dat het voor het eerst in Osaka “okonomiyaki” werd genoemd en werd bereid zoals wij die nu kennen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een populair gerecht in Japan en daarbuiten.
Er zijn twee soorten Okonomiyaki. De een is de Osaka variant, waarbij alle ingrediënten in een beslag worden gemengd en vervolgens gegrild. De andere is de Hiroshima variant. Hierbij word er een kleine crêpeachtige pannenkoek gemaakt op de bakplaat. Vervolgens worden er ingrediënten bovenop gestapeld. Wij maken de Osaka variant okonomiyaki.
Okonomiyaki Saus
De saus die je met okonomiyaki eet, bestaat uit Kewpie Mayonaise en Okonomi saus. Okonomi lijkt op Tonkatsu, maar is wat dikker en fruitiger van smaak. Als je geen Okonomi hebt, kun je Tonkatsu als alternatief gebruiken. Alle drie de sauzen zijn meestal verkrijgbaar bij grote Aziatische toko’s. Als je zelf de saus wilt bereiden, hebben we hier het recept voor je die ik zelf altijd gebruik:
- 4 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel worcestersaus
- 2 eetlepels sojasaus
- 1/2 eetlepel rijstazijn
- 1/2 eetlepel honing
Meng alles tot het een glad geheel vormt.
Okonomiyaki Recept
Deze hartige Japanse pannenkoek kun je maken zoals jij dat wilt. Het recept dat we nu gaan maken is geïnspireerd door het recept uit “Authentiek Japans thuis” van de in Japan geboren schrijfster Maori Murota. Ik heb het aangepast naar mijn eigen smaak en met de op dit moment beschikbare herfstgroenten.

Dit is mijn versie, maar je kunt het aanpassen naar jouw smaak. Met of zonder bami, dunne plakjes spek, of coquilles, het is helemaal aan jou. Wij maken het bijvoorbeeld met Dashi, maar je kunt ook water gebruiken.
Ingrediënten voor 2 porties
- 2 eieren
- Handvol oesterzwammen
- 2 lente/bos ui
- 2 Coquilles
- 100 gram geraspte aardappel
- 200 ml Dashi of water
- 200 gram spitskool of Chinese kool
- 200 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- Handje bonitovlokken + extra voor garnering
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eetlepels Okonomi saus
- 2 eetlepels (Kewpie) Mayonaise
- Optioneel: flinterdun gesneden nori vellen
- Optioneel: dille
Bereidingswijze
Stap 1
Snijd de spitskool in dunne reepjes en rasp de aardappel. Pak de lente-ui en snijd ze in dunne ringetjes. Scheur de oesterzwammen in stukken en snijd de Coquilles in blokjes. Leg deze ingrediënten even opzij.
Stap 2
In een grote kom klop je de eieren. Voeg dan de Dashi (of water), de bloem en het zout toe. Meng totdat je een glad beslag hebt. Roer niet te lang door. Goed is goed.
Stap 3
Voeg nu alle ingrediënten die je in stap 1 hebt voorbereid toe aan het beslag in de kom. Voeg ook de bonitovlokken toe. Meng zodat de groenten gelijkmatig verdeeld zijn in het beslag.
Stap 4
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Giet er een eetlepel zonnebloemolie in en zorg ervoor dat de olie goed verdeeld is over de bodem van de pan.
Stap 5
Zodra de pan goed heet is, schep je de helft van het beslag in de pan. Verspreid het beslag gelijkmatig, zodat je een mooie ronde okonomiyaki krijgt.
Stap 6
Bedek de pan met een deksel en laat de okonomiyaki ongeveer 3 minuten bakken.
Stap 7
Gebruik een spatel om voorzichtig de okonomiyaki om te keren. Bedek de pan weer met het deksel en laat het nog eens 5 minuten bakken.
Stap 8
Draai de okonomiyaki nog een keer om en bak het zonder deksel voor ongeveer 3 minuten. Hierdoor krijgt de okonomiyaki die heerlijke krokante buitenkant.
Stap 9
Plaats de gebakken okonomiyaki op een bord.
Stap 10
Smeer de Okonomi saus over de okonomiyaki. Je kunt deze saus gewoon over de bovenkant gieten, maar als je het wat mooier wilt opmaken, maak dan streepjes met de Kewpie Mayonaise om een mooi patroon te maken.
Strooi als laatste de dille, bonitovlokken en/of nori over de saus.
Geniet van je zelfgemaakte okonomiyaki!
Meer Recepten zoals deze
Onze okonomiyaki is een van de pannenkoekgerechten die we delen op onze website. Ben je net zo gek op hartige pannenkoeken? Probeer dan ook onze hartige pannenkoek met groenten of maak de kimchi pannenkoek. Deze laatste is naast hartig ook een beetje zuur en pittig. Een echte aanrader dus!
Dit artikel bevat een affiliatelink.Â