Zo Maak Je Een Herbarium: Een Volledige Gids

Een herbarium is een verzameling van gedroogde planten die in een boek zijn geplakt met een bijschrift, meestal de Latijnse naam van de plant. Soms worden er extra details bij vermeld, zoals waar het is gevonden en de datum etc.

Een herbarium wordt gebruikt voor onderzoeken en educatieve doeleinden. Maar hoe leuk is het om er zelf een te maken?

Nieuwe plantengids voor onderweg

Zelf een herbarium maken is makkelijk bij te houden en heel leerzaam. Het is een handige manier om je verzameling van planten en herinneringen te bundelen. Zelf houd ik al 5 jaar een herbarium bij. Ik vind het fijn om er doorheen te bladeren en herinneringen op te halen.

Mijn exemplaar is gevuld met planten en bloemen die ik tijdens speciale momenten heb verzameld of die ik gewoonweg prachtig vond. Dat inspireerde me om ze te conserveren. Jij kunt dit ook proberen en er je eigen persoonlijke draai aan geven.

Zo ziet een herbarium eruit

Zo ziet mijn herbarium eruit.

Geperste bloemen met bijschrift

Het staat vol met gedroogde planten, zoals een blad van de eerste plant die ik heb gekocht toen ik op mezelf ging wonen, en een ginkgo blad die ik heb gevonden in de bloemenpers van een overleden dierbare. Maar ook willekeurige planten, zoals een roos uit mijn moeders tuin en bloemetjes die ik op vakantie tussen een boek heb gestopt. Dit zijn gewoon een aantal voorbeelden van planten die later toch emotionele waarde kregen omdat ze onderdeel zijn van een moment in m’n leven.

Jij kan ook een herbarium bijhouden en deze naar persoonlijke voorkeur invulling geven. Hieronder ben ik een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet.

  • Vliegtickets
  • Tekeningen van planten
  • Een verhaaltje
  • Een spray parfum
  • Een gedichtje
  • Een foto
  • Ansichtkaarten
  • Persoonlijke notities
  • Een kleine schets van de omgeving waar je een plant hebt gevonden
  • Textiel van een feestelijke gebeurtenis
  • Een stukje papier met een bijzondere quote

Maak een verzameling van planten en gebruik deze ideeën om je herbarium te laten dienen als je creatieve uitlaatklep.

Persoonlijk herbarium

Hoe een herbarium werkt

Neem een notitieboek en twee vellen vloeipapier of printpapier mee tijdens je natuurwandeling. Pluk de planten en leg ze tussen de vellen papier in het boek. Eenmaal thuis zet je ze over in een bloemenpers, waar je ze droogt door te persen. Na enkele weken, wanneer ze droog zijn, plak je ze in je herbarium. Voeg een tekst toe over bijvoorbeeld de vindplaats, naam en datum, iets wat voor jou betekenisvol is.

Welke planten je gebruikt in een herbarium

Vrijwel alle planten en bloemen zijn geschikt voor je herbarium. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier vind je enkele richtlijnen voor het kiezen van geschikte planten:

  • Kies bloemen met verschillende vormen, kleuren en texturen voor een gevarieerd visueel effect.
  • Pluk de bloemen en planten bij voorkeur in hun meest optimale staat. Dit betekent dat ze volledig ontwikkeld zijn, maar nog niet overrijp. Hierdoor behouden ze hun natuurlijke kleur en vorm het beste.
  • Zorg ervoor dat de geselecteerde bloemen en planten veilig zijn om aan te raken. Vermijd planten die irriterend zijn voor de huid of allergieën veroorzaken.
  • Maak gebruik van de seizoensgebonden variatie. Verschillende planten bloeien op verschillende momenten van het jaar, dus verzamel gedurende het hele jaar om de diversiteit van je herbarium te vergroten.
  • Pluk de bloemen en planten met schone en scherpe scharen om beschadiging te minimaliseren. Vermijd het verzamelen van planten die beschermd zijn.

Door deze punten te volgen, kun je een gevarieerde en aantrekkelijke collectie aan bloemen en planten samenstellen.

Wat Je Nodig Hebt Voor Een Herbarium

Een herbarium samenstellen is een leerzaam project dat slechts een paar benodigdheden vereist. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

1.     Notitieboek

Om je gedroogde planten in tentoon te stellen heb je een stevig notitieboek nodig met een harde cover, bijvoorbeeld deze van Leuchtturm1917. Hierdoor blijven de vaak breekbare planten goed beschermd blijven tegen buigingen.

Zelf gebruik ik dit pocket herbarium wat ik jullie echt kan aanraden. Hier zitten namelijk ook tips en leuke oefeningen in. Gebruik dit om gedetailleerde aantekeningen te maken over de verzamelde planten, inclusief locatie, datum, en andere relevante observaties.

2.     Pen met permanente inkt

Een betrouwbare pen is onmisbaar. Kies voor een pen met permanente inkt om ervoor te zorgen dat je aantekeningen langdurig leesbaar blijven.

Als je voor een klassieke look gaan kan je ook een vulpen gebruiken. Zorg ervoor dat je een notitieboek kiest met dik papier zodat het niet doordrukt.

3.     Bloemenpers

Een bloemenpers is noodzakelijk om de planten en bloemen op een nette en effectieve manier te drogen. Zorg ervoor dat de bloemenpers stevig is en voldoende druk kan uitoefenen om de planten plat te houden tijdens het droogproces.

4.     Schilderstape

Schilderstape is handig voor het bevestigen van gedroogde planten in je herbarium. Het biedt een subtiele en niet-permanente manier om de planten op de pagina’s te bevestigen, waardoor je flexibiliteit behoudt bij het organiseren. Deze kan je in hobby zaken, bouwmarkten of online kopen.

Tape om bloemen mee te plakken

5.     Determinatie boeken

Een determinatieboekje is niet per se nodig maar ik zou het je zeker aanbevelen als je planten wilt leren herkennen. Je hebt ze in het klein voor als je ze wilt meenemen tijdens je wandelingen of in het groot als je de planten die je hebt geplukt thuis op je gemak wilt bestuderen. Ik heb zelf een wat groter moet omdat ik graag veel verschillende planten in een boek wil kunnen opzoeken.  

Hierdoor blijft het langer hangen wat je hebt geplukt in de natuur zodat de kans groter is dat je de volgende keer de plant herkent zonder boekje.

Deze eenvoudige benodigdheden vormen de basis van je herbarium. Zorg ervoor dat je notities nauwkeurig zijn, je bloemenpers goed werkt, je schilderstape goed plakt en voor een extra leerelement gebruik je een determinatieboek.

Hiermee maak je een verzameling die zowel informatief kan zijn, maar ook een persoonlijke uitdrukking is van jouw waardering van de natuur. Zorg dat je alles in huis hebt voordat we gaan starten met de volgende stap. Het maken van het Herbarium.

Hoe Je Een Herbarium Maakt

Het maken van een herbarium is heel gemakkelijk, leuk en leerzaam. Je zult merken dat je op een andere manier naar planten en bloemen kijkt als je ernaar opzoek gaat. Deze activiteit is ook heel leuk om samen met kinderen te doen. Geniet van het knutselen terwijl je deze stappen volgt:

  1. Ga op zoektocht en verzamel een gevarieerde selectie aan planten, bloemen en bladeren.
  2. Houd een schrift bij en maak aantekeningen over de vindplaats, datum en eventuele opvallende eigenschappen van de plant. Let ook op de kenmerken en seizoensinvloeden.
  3. Gebruik handige hulpmiddelen zoals determinatieboeken of apps als Plantsnap, Google Lens en Leafsnap om de namen en eigenschappen van de planten te achterhalen.
  4. Leg je vondsten tussen een bloemenpers en laat ze gedurende enkele weken drogen.
  5. Zodra de planten volledig zijn gedroogd, bevestig je ze zorgvuldig in je herbarium door middel van een stukje tape.
  6. Voeg je aantekeningen toe aan het herbarium.

Door deze stappen te volgen maak je een herbarium terwijl je ook bewust bezig bent met de natuur en jouw eigen waarnemingen daarop. Hierdoor is het een ideale Slow living activiteit.

Dit artikel bevat affiliatelinks. 

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten