Eenvoudig Recept voor een Heerlijk Zomerse Paella

Paella is een typisch Spaans traditioneel gerecht waar je vele kanten mee op kunt. Zo kan je het maken met vis, vlees of diverse groenten, en vooral dat laatste maakt dit een ideaal recept omdat je er veel verschillende seizoensgroenten in kwijt kunt. Omdat je eindeloos kan variëren met dit gerecht, leren we je graag hoe je eenvoudig een paella kan maken met dit recept. Daarnaast leren we je hoe je zelf ingrediënten kan toevoegen zodat jij een paella kan maken dat precies past bij jou eigen voorkeuren.

Recept voor eenvoudige paella

Voordat je het weet, heb je een heerlijke paella op tafel staan! Het lijkt misschien heel moeilijk, maar eigenlijk is het best simpel om te maken. Het enige wat dit recept een beetje tricky maakt, is de socarrat (hier later meer over). Verder is het appeltje-eitje.

Wat zit er Allemaal in Paella

Paella heeft als hoofdingrediënten:

  • (Kortkorrelige)rijst
  • Olijfolie
  • Tomaat
  • Knoflook
  • Ui
  • Bouillon
  • Saffraan
  • Paprikapoeder

Eventueel kan je dit aanvullen met vlees zoals kip en konijn, of vis zoals gamba’s, mosselen en inktvis. En natuurlijk diverse groenten zoals paprika, erwten, artisjokken, bosui etc.

Welke Bouillon Je Voor Paella Gebruikt

Wanneer je hebt bepaald welke ingrediënten je gaat gebruiken in je paella, wil je graag een bouillon kiezen die daar goed bij aansluit. Als je zeevruchten gaat gebruiken, kies dan voor visbouillon of kreeftenbouillon. Ga je voor vlees, kies dan kippenbouillon of rundbouillon. Ga je voornamelijk groente in je gerecht verwerken, kies dan voor groentebouillon of paddenstoelenbouillon.

Welke Kruiden Je Gebruikt Voor Paella

Wat paella zijn unieke smaak en karakterestieke kleur geeft is de saffraan. Als je dit specerij er niet aan toevoegt, merk je meteen dat er iets mist. Daarnaast voeg je paprikapoeder toe aan de paella, dit geeft de paella een rokerige zomersmaak waar veel mensen van houden.

Waarom Je Paella Niet Mag Roeren

Er zijn een aantal regels voor als je paella maakt. Een daarvan is dat je de paella langzaam gaart en niet mag roeren. Hierdoor kan de “socarrat” ontstaan. Dat is een krokant en vettig laagje rijst aan de bodem van de pan. Dit laagje wordt vaak gezien als het lekkerste deel van een traditionele paella. Lukt het niet meteen om dit kortstje aan de boden te krijgen, dan is dat niet erg. Het is een proces waarbij timing heel belangrijk is. Zo moet de rijst gaar zijn en het laagje krokant genoeg maar niet aangebrand. De truc is om af en toe te proeven of de rijst gaar is en de pan van het vuur te halen als je het karameliseren van de rijst begint te ruiken. Het is een van die dingen waar je beter in wordt naar mate je het vaker oefent.

Eenvoudig Recept voor Paella

Paella is een traditioneel Spaans gerecht waar je verschillende kanten mee op kunt gaan. Daarom vind je hier het basisrecept voor een typische paella. Ga er zelf mee aan de slag en leer hoe je dit eenvoudige paella recept naar je hand kan zetten.  

Ingrediënten voor Paella 2 à 3 Personen

  • Een plukje Saffraan
  • 1 liter zelfgemaakte groentebouillon of gewone groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tomaten
  • 300 gram paellarijst
  • 75 gram erwten
  • 5 g peterselie
  • Peper en zout
  • Optioneel: 200 gram garnalen of gamba’s
  • Optioneel: 200 gram seizoensgroenten

Benodigdheden

  • Een pan met een groot oppervlak en lage randen
  • Mes
  • Snijplank
  • Spatel
  • Klein schaaltje
  • Kookpan

Bereidingswijze

Stap 1

Maak de groentebouillon warm in de kookpan.

Stap 2

Snijd de ui in halveringen. Snijd de knoflook in plakjes en rasp de tomaten zodat je een pulp overhoudt.

Stap 3

Week de saffraan sprieten in drie eetlepels warme bouillon in een klein schaaltje.

Stap 4

Giet de olijfolie in de pan.

Stap 5

Fruit de ui en knoflook lichtjes aan. Als je seizoensgroenten wilt toevoegen aan je gerecht, doe dat dan in deze stap.

Stap 6

Voeg het paprikapoeder toe en de rijst, meng dit alles door elkaar.

Stap 7

Voeg de tomatenpulp, peper en zout toe en roer weer door elkaar.

Stap 8

Giet ongeveer 900 ml hete bouillon en de saffraan met vocht toe, roer voor de laatste keer door elkaar. Schud de inhoud van de pan op z’n plaats zodat het hele mengsel plat is. Laat het nu 15 minuten staan op laag vuur.

Stap 9

Voeg na 5 minuten de garnalen/gamba’s toe. Plaats ze op de plekken waar de paella borrelt om ervoor te zorgen dat ze gaar zijn. Voeg 5 minuten later de erwten toe om ze warm te maken. Snijd de citroen in schijfjes en hak de peterselie.

Stap 10

Proef zo nu en dan de rijst. Als de korrel nog hard is en het vocht is verdampt, voeg dan het laatste stukje bouillon toe.

Stap 11

Haal de pan van het vuur als je ruikt dat de rijst begint te karamelliseren maar nog niet is aangebrand.

Stap 12

Garneer je paella met de gehakte peterselie en serveer met de citroen. Zodat je gasten een sprankje citroensap kunnen uitknijpen indien gewenst.

Seizoensgroenten Verwerken in de Paella

Waarom wij bij Seizoenseten helemaal gek zijn op paella, is niet alleen vanwege de heerlijke smaak, of hoe mooi en kleurrijk het eruitziet, niet eens omdat het heel makkelijk te maken is en weinig afwas oplevert. Het is voornamelijk geweldig omdat je er bijna alle groente die op dat moment in het seizoen is, erin kunt verwerken. In de zomer zijn dat voornamelijk pruimtomaten, eventueel een paprika en venkel. Noem het maar op. Geniet ervan en als je meer zomer recepten wilt lezen dan zien we je hier.

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten