Groentebouillon zelf maken

Als je een week lang kookt, verzamel je al snel een emmer vol groenteafval. De meesten gooien dit in de groentebak, anderen maken er een composthoop van om het land mee te bemesten. Maar wist je dat je dit afval ook kunt gebruiken om zelf groentebouillon te maken?

Groentebouillon zelf maken

Veel stukken groente die je normaal gesproken niet zou gebruiken, zoals uiteinden van bosui, bleekselderij, rode peper, schillen van uien, wortels, knolselderij en het groene gedeelte van prei, zitten nog vol smaak. Deze smaken kun je eruit trekken en het water een heerlijk aromatische en hartige smaak geven. Als je nog niet weet waar ik het over heb, het gaat om bouillon die we vandaag gaan maken!

Vandaag ga ik je stap voor stap leren hoe je een groentebouillon maakt die smaakvol en gebalanceerd is. Als je te veel of te weinig van een ingrediënt gebruikt, kan de bouillon snel te bitter, te zoet of ronduit smakeloos worden. Om dit te voorkomen, vertel ik je hoe je de bouillon kunt balanceren en waar je op moet letten bij het maken ervan, hoe lang het moet koken en hoe je het bewaart.

Recept Om Zelf Groentebouillon Te Maken

Zelf groentebouillon maken is heel simpel. Ik doe dit meestal als ik een middagje vrij heb of thuis werk. Het moet namelijk 1 uur trekken en daarna ga je er nog mee koken. Desalniettemin hoef je er weinig handelingen voor te doen. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop en duurzaam. Voldoende voordelen dus. Laten we snel beginnen!

Ingrediënten:

  • 250 gram Knolgewas schillen en stukken (bijv. zoete aardappelen, rapen, pastinaken)
  • 2 Hele uien met schil
  • 4 tenen Knoflook met schil
  • Uiteinden van Bosuien
  • Afsnijsels van 2 a 3 Chili pepers
  • 2 Stelen of uiteindes van groenten (bijv. bleekselderij en champignons)
  • 100 gram Schillen (bijv. wortels, asperges)

Kruiden en Specerijen:

  • 1 bosje Peterselie
  • 1 takje Lavas (maggiplant)
  • 1 snufje Nootmuskaat
  • 2 blaadjes Laurierblad
  • 2 takjes Rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 theelepel Korianderzaad
  • 1 theelepel Dillezaad
  • 1 theelepel Peperkorrels
  • 5 stuks Jeneverbessen
  • 1 theelepel Karwijzaad of venkelzaad

Smaakmakers:

  • Zout naar smaak toevoegen
  • 250 ml witte of rode wijn naar keuze
  • 2 eetlepels Azijn

Optioneel:

  • 1 eetlepel Sojasaus
  • 1 eetlepel Vissaus
  • 1 eetlepel Miso

Benodigdheden:

  • 2 pannen
  • Een zeef
  • Een kaasdoek of theedoek

Bereidingswijze:

Stap 1

Verzamel alle delen van groenten die je normaal gesproken niet zou gebruiken, zoals uiteinden, stengels, loof en schillen. Denk aan uiteinden van bosui, bleekselderij, rode peper, schillen van uien, wortels, knolselderij en het groene gedeelte van prei. Bewaar deze afgehakte groentestukken in een bak in de vriezer tot je genoeg hebt verzameld.

Stap 2

Wanneer je voldoende groentestukken hebt verzameld, plaats je dit in een grote pan. Giet er water overheen en zorg ervoor dat alle groenten onder water staan.

Stap 3

Giet water over de groenten totdat ze volledig bedekt zijn. Plaats een deksel op de pan en breng het mengsel aan de kook op hoog vuur.

Stap 4

Zodra het mengsel kookt, verlaag je het vuur tot het laagste niveau. Laat de groenten langzaam trekken. Dit proces helpt de smaken van de groenten vrij te laten komen en zich in het water te mengen. Je laat dit 1 uur trekken.

Stap 5

Nadat de groenten voldoende getrokken hebben, plaats je een kaasdoek of theedoek in een vergiet boven een andere pan. Giet de bouillon in de doek door het vergiet om de groentedeeltjes, resten en zand te verwijderen. Knijp de doek uit om nog een paar druppels mee te pakken.

Stap 6

Zet de pan met de gezeefde bouillon weer op laag vuur. Voeg zout toe naar smaak en roer totdat het zout is opgelost. Indien gewenst kun je ook een scheutje wijn of azijn toevoegen voor extra smaakdiepte.

Optioneel

Voor een meer complex smaakprofiel kun je een beetje sojasaus, miso of vissaus toevoegen aan de bouillon. Dit geeft de bouillon een subtiele umami-smaak en extra diepgang.

Door deze stapsgewijze methode te volgen, kun je een smaakvolle en gebalanceerde groentebouillon creëren die als basis kan dienen voor verschillende gerechten. Hieronder vind je nog extra tips.

Tips Voor Het Maken Van Een Smaakvolle Groentebouillon:

  • Als de smaak vlak is, dan is het vaak op te lossen door er meer zout aan toe te voegen. Er gaat vaak meer in dan je denkt.
  • Het toevoegen van de schillen van gele uien zorgt voor een mooie volle kleur.
  • Laat de bouillon niet te lang staan, uiterlijk 1,5 uur is echt voldoende. Anders kan het zorgen voor een bittere smaak.

Deze Groentebouillon als Basis gebruiken

Met deze zelfgemaakte groentebouillon als basis kun je eindeloos variëren en heerlijke gerechten creëren, zoals:

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten