Hartige Pannenkoek Met Prei

Hartige pannenkoeken zijn superlekker, vooral in combinatie met stroop. Wat mij betreft kan bijna alle groente op een pannenkoek. Deze keer is het de beurt aan de prei. Doordat het een beetje een ui- en knoflookachtige smaak heeft, is het van belang om het even te bakken voordat je het beslag erop giet. Hierdoor verliest het zijn scherpe randje en wordt het wat zoeter en aangenamer om in een pannenkoek te verwerken.

Hartige Pannenkoek Met Prei en stroop

Is een pannenkoek gezond?

Over het algemeen is een pannenkoek een van de minst gezonde dingen die je kunt eten. Het bestaat uit bloem, ei en melk en wordt meestal gebakken in roomboter, vaak gaat er nog poedersuiker en stroop op. In zo’n pannenkoek zit weinig voedingswaarde. Je kunt de pannenkoek wel iets gezonder maken door bijvoorbeeld volkorenmeel te gebruiken in plaats van bloem en stroop en poedersuiker achterwege te laten en te vervangen door groenten of heel fruit.

Ondanks dit alles is het een van mijn favoriete ontbijtgerechten. En wat maakt iemand die houdt van pannenkoeken en liefhebber is van seizoensgroenten? Juist, groentenpannenkoeken! Ik heb prei bij de groenteboer gehaald dus dit keer maken we een hartige pannenkoek met prei.

De eerste keer dat ik dit maakte was ik een beetje sceptisch. Zou het lekker smaken, vroeg ik me af. Ik had wat prei over van de avond ervoor die ik heb gesneden en in een pannetje heb gebakken. Daar heb ik een pannenkoekenbeslag bij gegoten en het resultaat was gelukkig net zo lekker als dat het eruit zag.

Hartige Pannenkoek Met Prei

Hier is het recept voor 2 Hartige Pannenkoeken Met Prei

Lees hier hoe je een overheerlijke hartige pannenkoek met prei kunt maken. Dit recept leert je stap voor stap hoe je deze maaltijd bereidt, perfect voor liefhebbers van pannenkoeken en seizoensgroenten.

Ingrediënten

  • 5 cm prei
  • 1 ei
  • 2 el bloem of volkoren meel
  • 120 ml melk of havermelk
  • 1 klontje boter
  • Optioneel: stroop

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Koekenpan
  • Kom
  • Eetlepel
  • Maatbeker
  • Garde

Bereidingswijze

Stap 1
Plaats de bloem in de kom en breek een ei erin. Mix de bloem en het ei totdat het een geheel wordt.

Stap 2
Voeg steeds een scheutje melk toe terwijl je blijft mengen, totdat het beslag glad en zonder klontjes is.

Stap 3
Snijd het stukje prei in de lengte door en spoel het onder de kraan af om eventueel zandresten te verwijderen. Snijd vervolgens de prei in halve ringen.

Stap 4
Smelt een klontje boter in de pan en bak de prei op middelhoog vuur tot deze zacht is.

Stap 5
Wanneer de prei zacht is, giet je het beslag in de pan over de prei. Zorg ervoor dat het beslag genoeg is om net de hele inhoud van de pan te bedekken.

Stap 6
Wacht tot de onderkant van de pannenkoek stevig genoeg is om gemakkelijk heen en weer te bewegen. Draai de pannenkoek vervolgens om met behulp van een spatel of, voor degenen die dat kunnen, door de pannenkoek met een soort zwaai omhoog te gooien en te laten landen op de andere zijde. Oefening baart kunst!

Stap 7
Als beide kanten van de pannenkoek goudbruin zijn gekleurd, plaats je hem op een bord en maak je hem af met stroop.

Meer recepten om je seizoensgroenten mee te bereiden

Dit was het recept voor hartige pannenkoek met prei. Wil je eens een pannenkoek proberen met andere groenten? Bekijk dan ons recept voor pannenkoek met groenten. Je kunt pannenkoeken maken met vrijwel alle seizoensgroenten, dus als je een moestuin hebt en er zijn een aantal groenten die je al kunt oogsten, is de kans groot dat je deze kunt verwerken in een pannenkoek of een groenteomelet. Er zijn vele mogelijkheden om je seizoensgroenten te verwerken, dus neem eens een kijkje op de rest van onze website. Bon appetit

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten