Zelf basilicum olie maken is niet alleen eenvoudig, maar ook een heerlijke manier om je gerechten een zomers aroma te geven. Basilicum groeit in de zomer vaak in overvloed, waardoor je soms zo veel basilicum hebt dat je niet weet wat je ermee aan moet.
Naast het drogen van basilicum is het maken van basilicum olie een prachtige oplossing om de pure smaak te bewaren én het kruid optimaal te benutten. Het resultaat is een heldergroene, geurige olie die niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook prachtig uitziet.
Perfect als garnering voor allerlei (Italiaanse) gerechten!
Waar je basilicum olie voor kunt gebruiken
Met brood: Druppel de olie over vers desembrood en bestrooi met zeezout als eenvoudig voorgerecht.
Pizza: Gebruik de olie als afwerking voor een pizza voor extra smaak.
Pasta: Besprenkel de olie over een bord pasta als finishing touch, zoals op deze pasta met tomatensaus.
Soep: Garneer een zomerse soep met een paar druppels basilicum olie.
Hoe lang zelfgemaakte basilicum olie houdbaar is
Bewaar de olie maximaal een week in de koelkast. Daarna verliest het zijn smaak en felgroene kleur.
Basilicum olie Recept
Met deze felgroene olie geef je een sprankje zomer aan al je gerechten. Probeer het zelf met dit recept en ervaar de pure smaak van je huisgemaakte kruidige olie!
Ingrediënten
- 80 g verse basilicumblaadjes
- 250 ml neutrale olie (zoals zonnebloem)
Benodigdheden
Bereidingswijze
- Verwijder de harde dikke stele van de basilicum en snij het bosje in groffe stukken.
- Doe de basilicum samen met de olie in een blender. Mix op de hoogste stand tot je een gladde, heldergroene massa hebt zonder stukjes basilicum.
- Giet de basilicum olie in een steelpan en verhit op tot ongeveer 100 °C. Laat de olie zachtjes koken gedurende 10 minuten tot alle vocht is verdampt. Je weet dat het vocht eruit is als er geen stoom meer uit de pan komt.
- Plaats een schone theedoek in een zeef boven een kom. Giet de olie voorzichtig door de doek. Laat de olie een uur uitlekken. Daarna kun je de rest van de olie voorzichtig uit de doek knijpen met je handen.
- Giet de olie over in een knijpfles of afsluitbare fles. Bewaar de olie maximaal een week in de koelkast.
Geniet ervan!
Dit artikel bevat affiliatelinks.Â