• Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven
Seizoenseten
No Result
View All Result
  • Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven
No Result
View All Result
Seizoenseten
No Result
View All Result

Home » Blog » Basilicum olie zelf maken

Basilicum olie zelf maken

by seizoenseten
27 januari 2025
in Zomer recepten
0
0
basilicum olie maken
1
SHARES
115
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Zelf basilicum olie maken is niet alleen eenvoudig, maar ook een heerlijke manier om je gerechten een zomers aroma te geven. Basilicum groeit in de zomer vaak in overvloed, waardoor je soms zo veel basilicum hebt dat je niet weet wat je ermee aan moet.

Naast het drogen van basilicum is het maken van basilicum olie een prachtige oplossing om de pure smaak te bewaren én het kruid optimaal te benutten. Het resultaat is een heldergroene, geurige olie die niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook prachtig uitziet.

Perfect als garnering voor allerlei (Italiaanse) gerechten!

Waar je basilicum olie voor kunt gebruiken

Met brood: Druppel de olie over vers desembrood en bestrooi met zeezout als eenvoudig voorgerecht.

Pizza: Gebruik de olie als afwerking voor een pizza voor extra smaak.

Pasta: Besprenkel de olie over een bord pasta als finishing touch, zoals op deze pasta met tomatensaus.

Soep: Garneer een zomerse soep met een paar druppels basilicum olie.

Hoe lang zelfgemaakte basilicum olie houdbaar is
Bewaar de olie maximaal een week in de koelkast. Daarna verliest het zijn smaak en felgroene kleur.

basilicum olie druppel
basilicum olie maken
basilicumoliebasilicumolie

 

Basilicum olie Recept

Met deze felgroene olie geef je een sprankje zomer aan al je gerechten. Probeer het zelf met dit recept en ervaar de pure smaak van je huisgemaakte kruidige olie!

Ingrediënten

  • 80 g verse basilicumblaadjes
  • 250 ml neutrale olie (zoals zonnebloem)

Benodigdheden

  • Blender
  • Steelpan
  • Zeef
  • Schone theedoek
  • Knijpfles of afsluitbare fles

Bereidingswijze

  1. Verwijder de harde dikke stele van de basilicum en snij het bosje in groffe stukken.
  2. Doe de basilicum samen met de olie in een blender. Mix op de hoogste stand tot je een gladde, heldergroene massa hebt zonder stukjes basilicum.
  3. Giet de basilicum olie in een steelpan en verhit op tot ongeveer 100 °C. Laat de olie zachtjes koken gedurende 10 minuten tot alle vocht is verdampt. Je weet dat het vocht eruit is als er geen stoom meer uit de pan komt.
  4. Plaats een schone theedoek in een zeef boven een kom. Giet de olie voorzichtig door de doek. Laat de olie een uur uitlekken. Daarna kun je de rest van de olie voorzichtig uit de doek knijpen met je handen.
  5. Giet de olie over in een knijpfles of afsluitbare fles. Bewaar de olie maximaal een week in de koelkast.

Geniet ervan!

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. 

Tags: Basilicum
Previous Post

De beste kruiden voor inmaken: tips en recepten

Next Post

Wat geef je aan iemand die van koken houdt? 18 originele cadeau-ideeën

seizoenseten

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Next Post
Boek Over eten en koken van Harold McGee

Wat geef je aan iemand die van koken houdt? 18 originele cadeau-ideeën

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Newsletter

Popular

  • Amsterdamse uien inmaken

    Amsterdamse Uien Inmaken

    191 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zelfgemaakte Pittige Courgettesoep met Kerrie

    400 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Koolrabi inmaken

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Aardbeiencompote maken + 5 manieren om het te gebruiken

    12 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Beginnen met koken: palmkool (cavolo nero) bereiden

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Koningsoesterzwam bakken

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Privacybeleid
  • Over Seizoenseten
  • Contact
  • Pinterest
Stuur ons een e-mail: seizoenseten@gmail.com

© 2024 Seizoenseten

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven

© 2024 Seizoenseten