Crudités, Oftewel Rauwkost, Met Bagna Cauda

Wat is Bagna Cauda?

Bagna Cauda is een heerlijke traditionele dipsaus dat al sinds jaar en dag word gegeten in het schilderachtige Piemonte, Italië. De saus wordt geserveerd als antipasti gerecht samen met verse groenten. Het hart van het gerecht is de verrukkelijke saus, stevig op smaak gebracht met ansjovis, knoflook en andere aromatische kruiden.

Crudités met Bagna Cauda op schaaltjes

Hoe smaakt Bagna Cauda

Mijn persoonlijke ontmoeting met Bagna Cauda vond plaats in een klein, door de mediterrane geïnspireerd restaurant in Dordrecht. Op die avond, in een poging om wat gezonder te dineren, besloot ik te gaan voor de rauwe groenten met Bagna Cauda.

Als iemand die normaal gesproken niet zo enthousiast is over rauwe groenten, waren mijn verwachtingen niet al te hoog. Echter, de samensmelting van zoute ansjovis, knoflook en de knapperigheid van de groenten zorgde voor een verrassend smaakvolle en unieke ervaring. Het was bijna alsof de rauwe groenten een glitterpak aankreeg. Anno 2024 heeft rauwkorst een nieuwe alterego en het heet crudités.

Ik was zo enthousiast dat ik dezelfde week nog alle benodigde ingrediënten in huis heb gehaald om dit voor mij intrigerende recept thuis te proberen.

Recept: Crudités met Bagna Cauda

Na dagen van experimenten heb ik mijn eigen ode aan de Bagna Cauda gemaakt. Deze versie wil ik graag met jullie delen.

Ingrediënten

  • 10 ansjovis uit blik
  • 9 teentjes knoflook
  • 70 gram ongezouten boter
  • 200 ml room
  • 50 ml melk
  • Peper
  • Scheutje extra vierge olijfolie
  • Plukje peterselie
  • Verschillende soorten seizoengroenten is In de zomer zou dat groenten kunnen zijn zoals: radijsjes, komkommer, bleekselderij, wortel, paprika en venkel.

Benodigdheden

  • Knoflookpers
  • Steelpan
  • Mesje
  • Garde

Bereidingswijze


Stap 1

Snij de groenten in reepjes van ongeveer 1 cm dik of in plakjes zoals bij de radijs beter uitkomt.

Stap 2

Spel de ansjovisfilets onder de kraan af en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Dit voegt een subtiele zilte smaak zonder dat het te zout word.

Stap 3

Gebruik een knoflookpers of snijd de teentjes fijn met een mesje. Plaats ze in een steelpan.

Stap 4

Giet de melk bij de knoflook en ansjovis in de steelpan en verwarm het mengsel. Roer stevig met de garde tot de ansjovis is opgelost.

Stap 5

Voeg de boter en room toe aan de mix. Blijf roeren tot de saus een zijdezachte en romige consistentie heeft bereikt en dik genoeg is zodat het een beetje aan de groente blijft plakken.

Stap 6

Proef de saus en breng op smaak met een vleugje peper. Hier heb je de kans om de smaken aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur.

Stap 7

Snijd de peterselie in grove stukken en gebruik dit als de laatste garnering.

Stap 8

Giet de warme saus in een kommetje en maak af met een scheut olijfolie en strooi de peterselie er royaal overheen.

Geniet van je Crudités met Bagna Cauda.

Wil je mijn versie van veel verschillende andere gerechten bekijken?

Blijf dan rond snuffelen op Seizoenseten voor gedetailleerde seizoensgebonden recepten en deel mee in mijn passie voor verse, lokale ingrediënten. Zo ontdek je welke smaken de natuur op dit moment voor je in petto heeft.

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten