Overzicht van de Seizoensgroenten en Fruit in Maart

Maart kenmerkt zich als de maand waarin planten wakker worden uit hun winterslaap. En dit zie je ook terug in de keuze aan seizoensgroenten en fruit in de maand maart.

Sinds de zelfoogsttuin waar ik altijd naartoe ging, is opgeheven, haal ik mijn groenten bij de groenteboer en de biologische markt in mijn stad op dinsdag. Ik laat me dan altijd adviseren om zo de meest verse en smaakvolle seizoensgroente te kiezen.

seizoensgroenten in maart

Seizoensgroenten en fruit die je kunt oogsten in de maand maart.

De maand maart is al bijna op zijn einde en hieronder deel ik wat er allemaal te eten was aan seizoensgroenten in maart.

Pastinaak

De pastinaak is een crèmekleurige wortel en heeft een aardse en licht zoete smaak. Met deze lekkere groente kan je een smakelijke soep maken of je maakt er een romige pastinaakpuree van. Of bak het met een snufje kaneel en nootmuskaat.

Prei

Prei heeft qua smaak veel weg van de ui en knoflook. Hierdoor is het een ingrediënt dat je in bijna alle gerechten waarin je knoflook en ui gebruikt kan verwerken. Als je het stooft met een klontje boter, peper en zout, komt ook nog eens de heerlijke zoete smaak los.

Spruiten

Spruitjes zijn op het einde van hun oogstperiode in maart. Ze hebben een zoete, nootachtige smaak en sommige exemplaren zijn nog lekker bitter. Je kan ze stomen, roosteren of roerbakken. Met een beetje balsamico transformeer je spruitjes al snel in een culinaire traktatie.

Witte kool

Witte kool is de meest basale kool die je kan bedenken. Je gebruikt het om zuurkool van te maken, hoewel dat ook met andere soorten kan. Zuurkool maken doe je door de kool te fermenteren. In combinatie met wortel kan je er een heerlijk coleslawtje van maken.

Witlof

Witlof is een van nature bittere witte kegel met verschillende lagen. Hiermee kan je lekker door de Bagna Cauda scheppen. Net als bij spruitjes, wat eigenlijk ook bitter is, combineert witlof goed met balsamico. Maak aan met wat olie, peper, zout en balsamico en stop het in de oven op 210 graden Celsius voor 15 minuten en je hebt een heerlijk bijgerecht.

Veldsla

Veldsla is heel makkelijk te kweken in je eigen tuin. Vaak vervang ik rucola, mijn lievelingsbasis voor salades, met veldsla als ik wil variëren. Want net als rucola heeft veldsla een nootachtige smaak. Het is niet voor niets dat beiden in de supermarkt vaak naast elkaar in de schappen liggen.

Spinazie

Met Spinazie kan je vele kanten op. Je kan het in je omelet verwerken, of rauw eten in salades of bladerdeeghapjes van maken. Kook en bak het niet te lang als je nog een beetje textuur wilt behouden, want het kan snel heel slap worden. Als je het met pasta wilt eten of nog wilt pureren voor een soep, dan kan het geen kwaad.

Schorseneren

Schorseneren zien eruit als wortels van een boom, maar eenmaal gewassen en geschild, zijn ze maagdelijk wit, als een bruidsjurk. Als je deze witte kleur wilt behouden, zorg je ervoor dat je ze na het schillen meteen in water met wat citroensap of azijn dompelt en daarin houdt totdat je ze verder gaat verwerken. Als je ze wilt koken. Kook ze dan met veel zout. Dit zorgt ervoor dat ze niet gaan verkleuren.

schorseneer

Oesterzwammen

Oesterzwammen hebben een delicate textuur en een milde smaak. Ze passen goed bij risotto’s, stoofschotels en romige sauzen. Je kan ze ook roosteren en frituren.

Peterselie

Peterselie is een allemansvriend als het gaat om smaak. Het is zo veelzijdig dat als je kruiden in een gerecht verwerkt, je er net zo goed een plukje peterselie kan gebruiken. Ze komen in 2 soorten: krulpeterselie en platte peterselie. Ik maak het meest gebruik van platte peterselie omdat die intenser is van smaak. Maar ga je liever voor mild, dan kies je krulpeterselie. Desalniettemin kan je met beide varianten een heerlijke en mooie peterselie olie maken om je gerechten mee op te fleuren en extra smaak te geven.

Seizoensfruit van Maart

Twee fruitsoorten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zijn de appel en de peer.

Appel

De appel is lekker als tussendoortje of om er een nagerecht van te maken. Appelcompote of appelmoes is ook iets waar je veel appels in kan verwerken en zo kunt conserveren.

Peer

De peer, mijn lievelingsfruit, is heel het jaar door beschikbaar. Ze hebben een sappige en zoete smaak. En door hun natuurlijke verpakking, de schil, zijn ze makkelijk mee te nemen voor onderweg. Je kunt ze gebruiken in salades, desserts en taarten.

seizoensgroenten op tafel

Waar Koop Je Seizoensgebonden Groenten in Maart

Nu je weet welke seizoensgroenten, fruit, kruiden en paddenstoelen beschikbaar zijn in maart, vraag je je misschien af waar je ze kunt kopen. Hier zijn enkele opties:

Lokale Boerenmarkten

Lokale boerenmarkten zijn een geweldige plek om seizoensgebonden producten te vinden. Ze bieden vaak vers geoogste groenten en fruit rechtstreeks van lokale telers.

Biologische Winkels

Biologische winkels richten zich vaak op lokaal geteelde en seizoensgebonden producten. Ze kunnen een breed scala aan verse ingrediënten aanbieden.

Groenteboeren

Kleine groenteboeren hebben vaak een selectie van lokale seizoensproducten. Daarnaast kunnen ze je ook helpen bij het selecteren van de beste exemplaren.

Supermarkten

Grote supermarktketens bieden meestal een scala aan seizoensproducten, maar het is altijd een goed idee om de herkomst van het product te controleren. Kies bij voorkeur voor lokale en seizoensgebonden opties.

CSA-programma’s

Community Supported Agriculture (CSA) -programma’s stellen je in staat om een wekelijks pakket met verse, lokale seizoensproducten te ontvangen van lokale boerderijen. Kijk op de website van CSA om er een te vinden bij jou in de buurt.

Andere Overzichten Seizoensgroenten en Fruit

Dit was het overzicht van seizoensgroenten. Mocht je nog iets missen in het lijstje, tip ons dan. Blijf genieten van verse en smaakvolle seizoensproducten!

Bedankt voor het lezen en geniet van boodschappen doen en het koken met verse, lokale ingrediënten!

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten