Overzicht van de Seizoensgroenten en Fruit in November

Welke seizoensgroenten eten we in welke maand? Een is een vraag die ons altijd bezighoudt, vooral aan het begin van de nieuwe maand. Voor november is het simpel. We zitten nu midden in het herfstseizoen, dus kunnen we volop genieten van typische herfstgroenten, fruit en kruiden! Ook paddenstoelen komen snel in gedachten tijdens de nazomer en herfst.

November brengt dus een hele mand vol smaken en mogelijkheden. We denken vaak aan gerechten die ons zullen opwarmen. Ingrediënten zoals aardappelen, appels, boerenkool en sinaasappels lenen zich daar uitstekend voor en zijn perfect voor de koudere dagen. Dit overzicht van seizoensgebonden producten in november zal je helpen om het meeste uit deze herfstmaand te halen.

Seizoensgroenten: Spruiten in lokale moestuin

Seizoensgroenten in November

In november dalen de temperaturen steeds meer en gaan we richting de winter. Dit betekent dat er een nieuwe reeks groenten beschikbaar is om je maaltijden mee aan te vullen. Hier is een overzicht van de seizoensgroenten die je in november kunt vinden:

  • Aardappelen: Deze veelzijdige knol is van alle markten thuis in de keuken. Zo is het geschikt om te pureren, bakken, koken of als onderdeel van soepen.
  • Aardperen: Ook bekend als topinamboer, hebben ze een nootachtige aardse smaak en een eetbaar velletje. Ideaal voor rauwe salades of om te roosteren als bijgerecht.
  • Andijvie: Met zijn licht bittere karakter is andijvie een uitstekende keuze voor stamppotten en salades. Maar ook andijvie stooft in boter, knoflook, peper en zout zorgt voor een heerlijk bijgerecht.
  • Bieten: Rode bieten voegen een aardse zoetheid toe aan gerechten. Je kunt ze roosteren, koken of heel dun snijden en rauw in salades verwerken.
  • Boerenkool: Deze superfood blinkt uit in smoothies en stamppotten. Je kunt ze ook op smaak brengen met kruiden en olie en roosteren, waardoor je knapperige boerenkoolchips krijgt.
  • Knolselderij: De aardse smaak van knolselderij voegt een heerlijke diepgang toe aan soepen en stoofschotels. Je kunt er ook puree van maken door ze te roosteren tot ze zacht zijn, te pellen en pureren. Voeg boter, peper, zout en kruiden zoals peterselie en nootmuskaat toe voor een extra lekkere smaak.
  • Koolrabi: Zowel rauw als gekookt te genieten, brengt koolrabi een lichte, neutrale smaak en een knapperige textuur naar salades of smakelijke geroosterde gerechten. Je kunt koolrabi ook goed inmaken of gebruiken om soep mee te maken.
  • Rode Kool: Deze knapperige kool met een lichte zoetheid is perfect voor coleslaw en salades, maar kan ook worden ingemaakt voor een frisse, zoetzure aanvulling op hartige gerechten.
  • Schorseneren: Na het schillen lijken ze op asperges. Je kunt er soep van maken en het schijnt lekker te zijn als bijgerecht bij vlees. Ik heb ze zelf eens geprobeerd te koken en toen werden ze helemaal blauw! Schijnbaar had ik er niet genoeg zout in gedaan. Ik ga het zeker nog een keer proberen n. Als het lukt, zal ik het op deze blog delen.
  • Witlof: Je moet ervan houden, want ze zijn een beetje bitter. En dat is meteen hun kracht. Witlof zorgt voor diepgang in je gerechten. Als je niet zo van de bittere smaak houdt, kan je besprenkelen met balsamicoazijn, olijfolie en knoflook en ze in de oven roosteren. Door ze in deze heerlijke smaken te laten marineren in de oven, verdwijnt de bittere smaak een beetje naar de achtergrond.
  • Paksoi: Deze Aziatische groente met een milde, knapperige textuur voegt knapperigheid toe aan roerbakgerechten. Vanwege de subtiele smaak is het makkelijk te combineren met verschillende sauzen en kruiden.

In november bieden seizoensgroenten een brede diversiteit aan groenten om te genieten van de smaken van het herfstseizoen. Deze groenten zijn perfect voor stoofpotten, ovenschotels en andere warme gerechten die je opwarmen tijdens de herfstavonden. Experimenteer met verschillende bereidingswijzen en ontdek welke smaken jouw favorieten worden.

Seizoensfruit in November

Voor wat betreft fruit heeft november ook het een en ander te bieden. Hier zijn enkele van de seizoensfruitsoorten die je in november kunt tegenkomen:

  • Appel: Dit fruit is in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden opgeslagen in koelingen en kunnen zo maandenlang goed blijven.
  • Peer: Hetzelfde geldt voor peren. Ook peren zijn het hele jaar door verkrijgbaar en zijn een duurzame keuze voor het consumeren van fruit. Ze zijn ideaal voor compotes of smaakvolle gebakken desserts.
  • Citroen: De frisse, zure smaak van citroenen is te gebruiken als aanvulling in zowel hartige als zoete gerechten. Het sap wordt vaak gebruikt om een gerecht op te frissen met een neutrale smaak.
  • Mandarijn: Deze kleine en gemakkelijk te pellen citrusvruchten kom je in bijna alle supermarkten tegen in deze tijd van het jaar. Ik eet ze graag als tussendoortje.
  • Pompoen: De pompoen is met zijn zaden officieel een vrucht. Toch wordt het culinair vaak gezien als groente. Desalniettemin is het een veelzijdig gewas dat zoetigheid en warmte kan toevoegen aan je gerecht.
  • Sinaasappel: Het sap van sinaasappels kan worden gebruikt in drankjes, dressings en desserts. Je kunt ze ook in taarten verwerken.

Deze seizoensfruitsoorten in november bieden mooie smaken om van te genieten. Appels, peren, mandarijnen of sinaasappels, deze vruchten zijn niet alleen geschikt om als tussendoortje van te genieten, je kunt ze gebruiken in tal van heerlijke herfstrecepten. Geniet van hun zoetheid en frisheid terwijl je de overgang naar het koudere seizoen beleeft.

Kruiden en paddenstoelen in November

Bij kruiden in november kun je denken aan salie, tijm en peterselie. En voor mensen die graag paddenstoelen zoeken in het bos, in november kan je judasoor en oesterzwammen op je pad tegenkomen. En zo niet in het wild, dan vind de oesterzwammen natuurlijk altijd in de supermarkt.

Waar je seizoensgebonden producten koopt

Om te genieten van deze seizoensgebonden voedsel, kun je op zoek gaan naar lokale boerderijwinkels, (biologische) markten, groenteboeren en supermarkten om de beste verse producten van november te vinden. Kies voor lokale opties om niet alleen de meest verse groenten en fruit te kopen maar ook je gemeenschap te ondersteunen en zo de lokale economie te stimuleren.

Zelf ga ik altijd naar de zelfpluk moestuin bij mij in de buurt voor al mijn groenten en kruiden.

Trek eropuit en laat je inspireren door lokale markten en winkels die al het heerlijke eten van dit seizoen te bieden hebben.

Conclusie

November is een geweldige maand om te genieten van de vele seizoensgroenten, fruit, paddenstoelen en kruiden die het te bieden heeft. Experimenteer met nieuwe recepten en laat je verassen door de verwarmende smaken van het herfstseizoen.

Ontdek het hele jaar door wat er in het seizoen is met onze Seizoensgroenten kalender. Wil je weten wat er volgende maand in het seizoen is? Bekijk dan het overzicht van december.

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten