Overzicht van Seizoensgroenten en Fruit in Februari

Brrr, wat zijn de februaridagen toch koud, maar niet getreurd deze maand brengt ook de belofte van de lente komst met zich mee. Want als je goed kijkt, zie je hier en daar al wat planten groene blaadjes maken. De toekomst ziet er zonnig uit. Voor nu is het nog even genieten van de laatste wintergerechten en het seizoensgroenten en fruit dat februari te bieden heeft.

Ben jij degene die graag de keuken induikt? Dan is het altijd leuk om inspiratie te vinden bij seizoensgebonden ingrediënten. Bereid met liefde de lekkerste gerechten, denk aan stevige wintergroenten zoals kolen, wortels en pastinaak, die gedijen in de kou en geven je hartige stoofschotels en soepen het echte wintergevoel.

Wat fruit betreft zijn er citrusvruchten zoals citroenen en mandarijnen die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. Met het weer als inspiratiebron gaan we ons laten leiden door de natuurlijke cyclus van het seizoen.

Seizoensgroenten in Februari

Het weer in februari heeft invloed op de beschikbaarheid en smaak van de ingrediënten die we gebruiken. Voor deze tijd van het jaar hebben we een overzicht gemaakt van seizoensgroenten die beschikbaar zijn in februari.

Boerenkool

Een stevige bladgroente die een bron van voedingsstoffen is. We gebruiken het voornamelijk in stamppotten maar het komt ook goed tot zijn recht in stoofschotels, salades en soepen.

Palmkool

Lijkt op boerenkool, alleen is toch net een tikkeltje anders. Het verschil zit hem in de stevigheid. Palmkool is wat steviger en daarom ideaal voor roerbakgerechten. Het heeft ook een wat meer uitgesproken smaak dan boerenkool en de bladeren zijn plat, terwijl de bladeren van de boerenkool krullend zijn.

Net als boerenkool is palmkool lekker in stoofschotels, knapperige salades en soepen.

Pastinaak

Met zijn zoete, nootachtige smaak voegt het een heerlijke complexiteit toe aan je gerechten. Het lijkt een beetje op een wortel, alleen dan wat aardser van smaak. Je kunt het roosteren, koken en stomen. Daarnaast kun je er lekkere pastinaakpuree van maken en pastinaak bakken in de pan.

Prei

De prei die in de winter groeit, is vaak dikker en korter dan prei in de zomer en herfst. Ze hebben een milde uien smaak die ze een beetje scherp maakt van smaak. Ze hebben een subtiele zoete smaak die goed te verwerken is in soepen en ovenschotels.

Ook is het heerlijk om prei te koken met witte wijn, boter, citroen en peper en zout voor bij visgerechten.

Savooiekool

Met savooiekool kun je veel kanten op; het heeft een subtiele smaak en kan daarom worden gebruikt in vele gerechten. Je kunt er bijvoorbeeld gevulde koolrolletjes van maken of ze roosteren in de oven met een beetje peterselie olie.

Schorseneren

De schil van Schorseneren zijn donker, maar zodra je ze schilt, lijken ze sprekend op witte asperges. Ze verkleuren snel, dus dompel ze na het schillen meteen in water met wat citroensap. Als je ze gaat koken, kook ze dan met zout en citroensap, dan verkleuren ze niet en komt het helemaal goed.

Spinazie

Trek hier een blik van open en je kunt heel de wereld aan! Deze voedzame bladgroente kan rauw worden gegeten in salades of gestoomd als bijgerecht. Gooi er een handje van in je pastasaus of dhal voor een groene touch.

Spruiten

Vroeger waren deze kleine kooltjes nog wat bitter, maar inmiddels zijn ze zoeter. Ze worden meestal gekookt, gestoofd, geroosterd of gebakken.

Witte kool

Witte kool is een veelzijdige groente dat over de hele wereld word gebruikt. Het heeft een knapperige structuur en een milde smaak wat past goed in gestoofde gerechten, soepen, stoofschotels en gefermenteerd naar zuurkool.

Verder kan je het ook rauw eet in een coleslaw bijvoorbeeld. Mogelijkheden genoeg dus.

Witte kool seizoensgroente februari

Er groeien een stuk minder groenten in februari dan in vergelijking met andere maanden. Toch is er veel variatie mogelijk als je verschillende bereidingswijzen gebruikt. Dit is bij uitstek de maand om te experimenteren en op nieuwe ideeën voor gerechten te komen.

Seizoensfruit in februari

Appels en peren zijn altijd een goede optie in de winter. Ze worden geoogst in de herfst en blijven in de koeling goed tot en met de wintermaanden. Verder zijn citrusvruchten in het seizoen.

Appel

Appels zijn altijd lekker, vooral om appelmoes van te maken, in taarten te verwerken, of gewoon als gezond tussendoortje te eten.

Peer

Voor peren geldt eigenlijk hetzelfde als voor appels. Ze zijn heerlijk in patisserie of als tussendoortje. Het is een wat minder zuur alternatief voor de appel.

Mandarijn

Deze kleine oranje snackjes verspreiden een heerlijk aroma tijdens het pellen. Door de natuurlijke verpakking zijn ze gemakkelijk om even snel in je tas te stoppen en gedurende de dag op te eten.

Citroenen

Het sap van de citroen wordt vaak gebruikt om gerechten op te frissen, maar vergeet zeker niet de schil. Daar zitten de aroma’s in die naar citroen ruiken en smaken.

Rasp de schil en verwerk het in pastasauzen, salades, brood of koekjes. Net als mandarijnen groeien deze vitamine C-bommen in het Nederlandse klimaat in de koude kas.

Kruiden en Paddenstoelen in februari

In de maand februari zijn winterharde kruiden een perfecte aanvulling op je gerechten.

Peterselie

Terwijl peterselie winterhard is en vrijwel probleemloos overleven in een koele omgeving, vinden andere kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano liever overwinteren binnenshuis. Peterselie is een smaakmaker dat in vrijwel alle hartige gerechten past. Maak er een peterselie olie van om makkelijk gerechten mee af te maken.

Citroenmelisse

Dit kruid heeft een citroenachtige geur en smaak. Het wordt vaak gebruikt in de keuken naast munt. De verfrissende smaak past goed in drankjes, salades en desserts, en kan ook worden gebruikt om thee mee te maken. Daarnaast staat het bekend om muggen weg te houden in de zomer.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een sterke, kruidige smaak en een even sterke geur. Het gaat goed samen met aardappelen en groenten. Daarnaast is het heerlijk in combinatie met sinaasappel, om er een theetje van te trekken bijvoorbeeld.

Maar februari heeft niet alleen kruiden te bieden; het is ook een tijd waarin liefhebbers van paddenstoelen opzoek kunnen naar interessante vondsten. Een van de pareltjes van deze maand zijn oesterzwammen.

Oesterzwam

Deze allemansvriend binnen het paddenstoelenrijk is zowel in het wild te als bij de groenteboer te vinden. Qua smaak en door de stevige textuur lenen ze zich uitstekend als vervanging voor vlees in roerbakgerechten, pasta’s of gegrild op de barbecue.

Het plukken van paddenstoelen is een avontuur op zich, maar het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan.

Een determinatieboekje bij de hand hebben is essentieel, en het liefst zelfs twee verschillende. Paddenstoelen kunnen namelijk sterk op elkaar lijken, en je wilt niet het risico lopen per ongeluk een giftig exemplaar mee te nemen.

Waar te winkelen voor seizoensgebonden producten

Om de beste seizoensgebonden groenten en fruit te vinden in februari, hoef je niet ver te zoeken. Je vind ze in lokale winkels en op markten in jouw buurt.

Verse en lokale ingrediënten vind je in februari bij onder andere:

  • Boerderijwinkels
  • (Biologische) markten
  • Groenteboeren
  • (Biologische) supermarkten

Een bijkomend voordeel van het kopen van seizoensgebonden producten is dat ze vaak goedkoper zijn omdat ze op dat moment in overvloed beschikbaar zijn. Daarnaast stimuleer je lokale ondernemers door bij hen rechtstreeks te kopen en steun je de lokale economie.

Andere overzichten seizoensgroenten en fruit

Dit was het overzicht van seizoensgroenten. Mocht je nog iets missen in het lijstje, laat het me vooral weten en wie weet wordt het dan geüpdatet. Blijf genieten van verse en smaakvolle seizoen producten!

Lees ook onze overzichten van seizoensgroenten en fruit voor de maanden:

Bedankt voor het lezen en geniet van boodschappen doen en het koken met verse, lokale ingrediënten!

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten