Zelf vlierbloesemsiroop maken

Tijdens het seizoen van eind mei tot begin juni komt de vlierstruik tot volle bloei en biedt een overvloed aan delicate vlierbloesems die wachten om geplukt te worden. Het plukken van vlierbloesems is een prachtige ervaring die je dichter bij de natuur brengt en je de mogelijkheid geeft om zelf een verrukkelijke vlierbloesemsiroop te maken.

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem smaak

Vlierbloesemsiroop drinken is een geweldige manier om te genieten van de heerlijke vlierbloesem smaak. Vlierbloesemsiroop is heel makkelijk zelf te maken en word bereid met de bloesems van de vlierstruik. De delicate en bloemige smaak doet denken aan lychee en en peer.

Ontdek hoe je zelf deze verrukkelijke vlierbloesemsiroop kunt maken en laat je betoveren door de verfijnde smaak en geur van deze bijzondere bloemen.

Is vlierbloesemsiroop gezond

Vlierbloesemsiroop biedt niet alleen een geweldige smaakbeleving, het is ook nog eens gezond. Al eeuwenlang worden vlierbloesems gewaardeerd om hun potentiële gezondheidsvoordelen. Zo zouden ze kunnen bijdragen aan een gezond ademhalingssysteem. Daarnaast hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen die van nature voorkomen in vlierbloesems.

Daarnaast voegt de citroen in de vlierbloesemsiroop nog een extra laag aan gezondheidsvoordelen toe. Citroen staat bekend om zijn hoge gehalte aan vitamine C. Dit is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem kan ondersteunen. Ook helpt het bij de bescherming tegen ziektes en infecties. Citroen kan ook bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het ontgiften van het lichaam.

Het is echter wel zo dat de toevoeging van suiker de siroop iets minder gezond maakt. Ondanks de aanwezigheid van suiker, kan je met deze vlierbloesemsiroop heerlijke zomer drankjes maken.

Wil je graag een drankje maken zonder suiker, probeer dan dit ijsthee recept met groene thee en citroen.

Zelf siroop maken van vlierbloesems

Porties: 25

Tijd: 15 minuten

INGREDIËNTEN

  • 15 vlierbloesemschermen (of vul de pot vol met vlierbloesems)
  • Sap en schil van 2 biologische citroenen
  • 500 gram suiker
  • 1 liter water
  • Een pan, pot of emmer waar minimaal 1,2 liter inhoud in past

INSTRUCTIES

Stap 1

Schuit de beestjes uit de vlierbloesemschermen.

Stap 2

Plaats de vlierbloesems, citroenschillen en het citroensap in de pan, pot of emmer.

Stap 3

Giet 1 liter water in de pot, zorg ervoor dat de vlierbloesems volledig ondergedompeld zijn en dat er een rand van 2 cm aan de bovenkant overblijft.

Stap 4

Bedek de pot en laat het mengsel minimaal 24 uur en maximaal 48 uur staan op een donkere plek bij kamertemperatuur. Dit helpt de smaak van de vlierbloesems in het water te laten trekken.

Stap 5

Na de inweektijd, zeef het mengsel met behulp van een kaasdoek om de vlierbloesems en citroenschillen te verwijderen. Behoud het gezeefde vlierbloesemwater en gooi de bloesems en schillen weg.

Stap 6

Zet een pan op het vuur en voeg het vlierbloesemwater en de suiker toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het zachtjes sudderen totdat de suiker volledig is opgelost. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Stap 7

Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Stap 8

Giet de afgekoelde siroop in goed schoongemaakte flessen.

Stap 9

Bewaar de flessen vlierbloesemsiroop in de koelkast.

Bron: https://wilddispensary.co.nz/blogs/news/elderflower-health-benefits#:~:text=Elderflower%20health%20benefits%20include%20support,allergy%20season%20to%20reduce%20symptoms.

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten