De 7 Voordelen van Seizoensgebonden Eten

Waarom zou je seizoensgebonden eten? Dit eenvoudige principe van het kopen en consumeren van voedsel dat in het juiste seizoen groeit, heeft talloze voordelen voor jou, het milieu en de samenleving als geheel.

Wat is seizoensgebonden eten?

Seizoensgebonden eten draait allemaal om het kiezen en consumeren van voedsel op het moment dat het van nature op de open grond groeit, in het ritme van de seizoenen. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien als een kleine aanpassing in eetgewoonten lijkt, heeft het de kracht om jou, jouw gemeenschap en de planeet te beïnvloeden op manieren die je misschien niet had verwacht!

pompoenen september/oktober

Groei in populariteit van seizoensgebonden eten

In de wereld van voeding is er een groeiende bewustwording en waardering voor seizoensgebonden eten. Mensen begrijpen steeds meer dat het niet alleen gaat om wat er op hun bord ligt, maar ook om de impact ervan op het milieu en de lokale gemeenschappen. Het besef dat seizoensgebonden eten niet alleen goed is voor jouw welzijn, maar ook voor de gezondheid van de planeet, groeit gestaag.

De meest recente cijfers zijn van Motivaction dat jaarlijks de voedingsgewoontes in Nederland in kaart brengt. De cijfers laten zien dat 43% van de respondenten in 2022 seizoensgebonden producten koopt. In 2021 was dat slechts 35%. (Motivaction, 2022).

Voordelen van Seizoensgebonden Eten

Er zijn een tal aan voordelen die seizoensgebonden eten met zich meebrengt. Sommige waar je meteen aan denkt en andere waar je misschien minder snel aan denkt. Daarom hebben we 7 van de in onze ogen belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

1. Vers en Gezonde Voeding

Seizoensgebonden eten brengt een ongekende versheid met zich mee. De producten leggen geen lange reizen af, waardoor hun natuurlijke smaak behouden blijft.

Een seizoensgebonden gewas profiteert van het gunstige klimaat en wordt geoogst op het optimale rijpingspunt. Dit resulteert in voedingsstoffen en smaak op hun hoogtepunt.

Seizoensgebonden eten voorziet ons lichaam van wat het op dat moment nodig heeft. In de zomer en lente zijn steenvruchten zoals perziken ideaal voor hydratatie, dankzij hun hoog kalium- en watergehalte.

In de winter zijn citrusvruchten rijk aan vitamine C en ondersteunen ze ons immuunsysteem. Herfstvruchten, zoals vijgen en appels, versterken onze weerstand en bieden essentiële vitaminen en antioxidanten.

Bewust kiezen voor seizoensgebonden voedsel levert niet alleen gezondheidsvoordelen op maar draagt ook bij aan een gevarieerd en duurzaam voedingspatroon.

2. Ondersteunen van de lokale economie en duurzaamheid

Het consumeren van seizoensgewassen is een manier om de lokale economie te helpen. Bij de lokale productie van gewassen zal de distributie en opslag minimaal zijn. Daarnaast hebben deze groenten geen lange afstand hoeven af leggen en worden in Nederland efficiënt geproduceerd. Dit zijn factoren die bijdragen aan hun maximale kwaliteit en vermindering van CO2-uitstoot

Blauwe bessen of frambozen moeten in de winter soms per vliegtuig worden geïmporteerd om ze vers in Nederlandse supermarkten te krijgen. In plaats daarvan is het beter om groenten en fruit te kopen die in het vollegrondseizoen beschikbaar zijn. Deze zijn vaak goed verkrijgbaar bij lokale boeren om de hoek.

3. Minder consumptie van bewerkte voedingsmiddelen

Hoe meer seizoensproducten we consumeren, hoe minder ruimte er overblijft in ons dieet voor bewerkte voedingsmiddelen. Door zogenaamde “ultra-processed foods” te vervangen door natuurlijke en seizoensgebonden voedingsmiddelen, zullen we niet alleen de negatieve effecten op onze gezondheid verminderen, maar zullen we ook de inname van antioxidanten en vezels verhogen, wat bijdraagt aan een betere werking van ons spijsverterings- en immuunsysteem.

Seizoensgebonden voedsel ondergaan over het algemeen minder bewerkings- en conserveringsprocessen. Hierdoor blijven de voedingsstoffen beter behouden en verminderen we de consumptie van toegevoegde suikers, zout en conserveringsmiddelen. Dit maakt dat seizoensgebonden eten niet alleen smaakvol is, maar ook voedzamer en gezonder.

4. Variatie door het ontdekken van nieuwe rassen

Als je net begint met seizoensgebonden eten zul je eerst moeten kijken naar wat mogelijk is om te eten. Al snel zul je groenten en fruit en misschien ook kruiden en paddenstoelen ontdekken waarvan je het bestaan niet van wist.

Laat je adviseren door de groenteboer, op de boerenmarkt of bij pluktuinen en kom thuis met een prachtige mand vol heerlijke voeding rechtstreeks uit de tuin.

Elk seizoen brengt nieuwe smaken met zich mee om van te genieten. Als je hiermee gaat koken word je dieet diverser.

5. Seizoensgebonden Eten is Milieuvriendelijk

Eten in het seizoen is een milieuvriendelijke keuze. Minder transport betekent minder brandstofverbruik en lagere uitstoot van broeikasgassen. Dit draagt bij aan het verminderen van klimaatverandering en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien stimuleert het lokaal produceren en consumeren duurzame landbouwpraktijken en helpt het bij het behoud van biodiversiteit. Als je lokaal en seizoensgebonden eet, verminder je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan een groenere planeet voor toekomstige generaties.

6. Vermindering van schadelijke stoffen

Een seizoensgewas zal gemakkelijker overleven zonder de hulp van chemicaliën dan wanneer het wordt geteeld wanneer het klimaat niet meezit. Hierdoor verminderen we chemische residuen van pesticiden of meststoffen, die bekend staan om hun schadelijke effecten op de gezondheid.

7. Creatiever Koken met Lokale Seizoensproducten

Als je lokaal en seizoensgebonden je eten koopt, zul je niet snel een mango of avocado op het menu hebben staan buiten hun seizoen. Dit stimuleert je om creatief om te gaan met de ingrediënten die je hebt. Je leert beter koken en ontdekt nieuwe smaakcombinaties. Het daagt je uit om basisrecepten en kooktechnieken te leren die je telkens weer van pas zullen komen. Seizoensgebonden eten is als een culinair avontuur waarin je de diversiteit van de natuur ontdekt en deze in je keuken tot leven brengt.

Conclusie over Seizoensgebonden Eten

Seizoensgebonden eten is een waardevolle keuze om talloze redenen. Het biedt duurzaamheid door lokale seizoensproducten te consumeren en zo je footprint te verminderen. Daarnaast is de versheid van seizoensgebonden eten doorgaans beter, waardoor de natuurlijke smaak en voedingswaarde behouden blijven, terwijl het ook minder bewerking en conservering vereist.

De nadruk op biodiversiteit wordt versterkt door het steunen van lokale boeren die waarde hechten aan duurzame landbouwpraktijken en het behoud van biodiversiteit. Ook moedigt seizoensgebonden eten variatie aan, omdat je gedurende het jaar verschillende groenten en fruit ontdekt, wat leidt tot een gevarieerder dieet en culinaire ontdekkingen.

Bovendien is het milieuvriendelijk, omdat het transport beperkt en zo de uitstoot van broeikasgassen vermindert, wat bijdraagt aan een groenere planeet. Het stimuleert creativiteit in de keuken, omdat je leert om creatief om te gaan met de ingrediënten die beschikbaar zijn, wat leidt tot nieuwe smaakcombinaties en kooktechnieken.

Seizoenseten

Bij Seizoenseten eten en koken we graag en voornamelijk met ingrediënten die op dit moment in het seizoen zijn. Hiermee hopen we je te inspireren met creatieve recepten en handige kooktips om het beste uit elk seizoen te halen. Seizoensgebonden eten biedt eindeloze mogelijkheden en smaken om te proeven en van te genieten.

Dus kijk snel in onze seizoensgroenten kalender en laten we seizoensgebonden eten de norm maken. Je zult niet alleen gezonder eten, maar ook genieten van de heerlijke smaken en al de andere voordelen die het te bieden heeft.  

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten