
Rabarber is een echte lentegroente dat perfect is voor het maken van een frisse siroop. Met zijn levendige rood-roze kleur en unieke, frisse smaak is rabarber een prachtig geschenk uit de natuur.
Waar gebruik je rabarbersiroop voor?
Rabarbersiroop is eenvoudig te maken en biedt talloze mogelijkheden. Gebruik het als basis voor limonade. Hiervoor meng de siroop met bruiswater en voeg je een paar muntblaadjes toe voor een extra frisse touch. De siroop kan ook gebruikt worden in cocktails of als topping voor desserts.
Recept voor rabarbersiroop
Het maken van je eigen siroop is niet alleen leuk, maar ook een prachtige manier om de smaak van verse rabarber vast te leggen zodat je er zelfs van kan genieten als het seizoen al voorbij is. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat geduld heb je in een mum van tijd een heerlijke siroop. Laten we aan de slag gaan!

Ingrediënten
- 522 gram rabarber in blokjes
- 550 ml water
- 150 gram suiker
Benodigdheden
- Snijplank
- Mes
- Kookpan
- Theedoek
- Kom
- Trechter
- Brandschone flessen
Bereidingswijze
Stap 1
Snij de rabarber in blokjes. Het is belangrijk dat de blokjes ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig koken.
Stap 2
Giet het water en de suiker in een pan. Roer even door om de suiker te laten oplossen. Voeg dan de rabarberblokjes toe aan de pan.
Stap 3
Breng het mengsel aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat de rabarber met de deksel op de pan zachtjes pruttelen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Het is belangrijk om niet te roeren, omdat dit het eindresultaat troebel kan maken.
Stap 4
Na 15 minuten pruttelen, haal je de pan van het vuur. Gebruik een theedoek om de rabarber te scheiden van de vloeistof. Druk de rabarber voorzichtig aan om zoveel mogelijk sap eruit te halen, let op dit kan nog heet zijn. Doe dit boven een kom om het sap op te vangen.
Stap 5
Giet met een trechter de siroop in brandschone flessen. Zorg ervoor dat de flessen goed afgesloten zijn om de siroop lang houdbaar te houden.
Rabarbersiroop bewaren
Het rabarberseizoen loopt van april tot en met juli. In deze tijd kan je voldoende siroop maken zodat je er het hele jaar door nog van kan genieten. Als je alle stappen hebt gevolgd en schoon werkt, is de siroop zeker een jaar houdbaar op een donkere, koele plek. In de meeste gevallen zelfs jarenlang. Kijk, ruik en proef er altijd even naar voor je het serveert.
Hou je van rabarber en wil je er graag iets anders mee maken? Bekijk dan zeker ons recept waarin we je vertellen hoe je rabarberjam kan maken.