Pastinaaksoep met Prei

Deze tijd van het jaar markeert een overvloed aan groenten uit de moestuin, waaronder de heerlijke pastinaak en prei. Het is dan ook het uitgelezen moment om van deze groenten een romige soep te maken. Dus laat me dit smaakvolle herfstrecept delen voor pastinaaksoep met prei.

Pastinaaksoep met Prei

In de herfst is er voor mij niets wat meer voldoening geeft dan het bereiden en eten van rijke en hartige soepen, vooral op dagen zoals deze, vol met regen en koelte. Daarom zal ik voor jullie onder aan deze pagina nog meer soeprecepten met jullie delen. Maar nu eerst de pastinaaksoep.

Voor deze verrukkelijke pastinaaksoep met prei combineer ik naast de aardse tonen van prei en de zoetheid van pastinaak ook smaakmakers zoals knoflook, ui en gember. De bouillon, bereid met paddenstoelen, voegt extra diepgang toe door zijn Umami-smaak, waardoor de soep een gelaagde smaak krijgt.

Als finishing touch voeg ik een sneetje zuurdesembrood toe, waardoor de soep een voedzame en heerlijke maaltijd wordt, perfect geschikt voor de lunch of als tussendoortje rond 3 à 4 uur.

Laat deze herfstsoep je verwarmen met de smaken van het seizoen.

Recept pastinaaksoep met prei

Hoe maak je dan pastinaak preisoep? Gewapend met dit recept wordt het een makkie. Lees het recept eerst door zodat je een beeld hebt van hoelang het voor jou gaat duren. Hierdoor kan je meteen nagaan of je alle ingrediënten en tools in huis hebt. In het kopje benodigdheden vind je een paar van mijn aanbevelingen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 prei
  • 4 pastinaken
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook of peterselie olie
  • 1 liter Paddenstoelenbouillon of zelfgemaakte groentebouillon
  • 100 gram boter
  • 2 el olijfolie
  • Gember ter grootte van een duim
  • Olijfolie of peterselie olie
  • klontje boter
  • Optioneel: Desembrood
  • Optioneel: fior di latte
  • Optioneel: peterselie olie

BENODIGDHEDEN

BEREIDINGSWIJZE

Stap 1

Snijd de ui in halveringen, houd 1/4 deel apart, en snijd de knoflook in grove stukken. Rasp de gember.

Stap 2

Snijd het groene stevige gedeelte van de prei eraf en bewaar deze eventueel om bouillon van te trekken of gooi weg. Snij de overige prei door de lengte. Spoel onder stromend water om eventuele zandkorrels tussen de prei eruit te spoelen. Snij de prei in halveringen en leg even apart.

Stap 3

Verhit 2 eetlepels olijfolie en 100 gram boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, 3/4 deel ui en gember toe aan de verwarmde olie en boter. Bak de ingrediënten tot de ui glazig is en je de aroma’s begint te ruiken.

Stap 4

Voeg de eerder in halveringen gesneden prei toe aan de pan en bak totdat het zacht wordt.

Stap 5

Ondertussen schil je de pastinaken en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm. Voeg de pastinaken toe aan de pan met gebakken prei.

Stap 6

Giet 1 liter paddenstoelenbouillon of kippenbouillon in de pan.

Stap 7

Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur lager. Laat de soep 20 minuten sudderen met een deksel op de pan.

Stap 8

Ondertussen bak je 1/4 deel van de ui die je apart heb gelegd. Dit doe je kort in een koekenpannetje met een klontje boter. Hiermee gaan we aan het einde de soep mee garneren.

Stap 9

Controleer of de pastinaak zacht genoeg is om te pureren. Dat is het geval als je er met een mes inprikt en de pastinaak er makkelijk vanaf glijdt. Vervolgens gebruik je een staafmixer om de soep tot een gladde massa te pureren.

Controleer de dikte van je soep en voeg indien nodig meer water toe. Dit is afhankelijk van je eigen inzicht en persoonlijke voorkeur.

Stap 10

Breng de soep op smaak met peper en zout. Roer goed door en proef om de smaken te balanceren.

Stap 11

Schenk de soep in kommen en garneer met gebakken ui en (peterselie)olie.

Optionele stap: Serveer de pastinaaksoep met een sneetje desembrood. Leg de desembroden op een bakplaat met bakpapier, beleg ze met fior di latte, en plaats de sneetjes 8 minuten in een voorverwarmde hete lucht oven op 200 graden. Eenmaal uit de oven, besprenkel het geheel met peterselie-olie.

Geniet van je pastinaaksoep met prei

Deze Pastinaaksoep met Prei is nu klaar om te serveren. Geniet van deze verwarmende herfstsoep op regenachtige dagen als een heerlijke lunch of tussendoortje. Voeg een sneetje desembrood toe voor een vullende maaltijd. Eet smakelijk!

Bewaren van de Pastinaaksoep

Er zijn 2 manieren om je pastinaaksoep te bewaren, in de koeling en in de vriezer.

Koelkast

Om de versheid en kwaliteit van de soep te behouden, is het essentieel om deze correct op te slaan. Nadat de soep is afgekoeld tot kamertemperatuur, bewaar je deze in een luchtdicht bakje in de koelkast. Hier blijft de soep goed gedurende maximaal 3 dagen.

Vriezer

Als je van plan bent om het langer te bewaren, kun je de soep ook invriezen in een luchtdicht vriezerbestendig bakje voor maximaal 2 maanden. Voor het serveren na het te hebben bewaard, proef, ruik en bekijk de soep altijd om te beoordelen of deze nog goed is. Op deze manier kun je gerust genieten van een heerlijke kom pastinaaksoep met prei, zelfs als je het eerder hebt voorbereid.

Pastinaakrecepten en Soeprecepten bij Seizoenseten

Met pastinaak kun je vele kanten op. Zo kun je het pureren tot een smakelijke pastinaakpuree of kan je er gebakken pastinaak van maken voor een heerlijk voorgerecht of bijgerecht.

Als je ook van andere herfstige soepen houdt, ontdek dan ons recept voor pompoensoep. Hier zit ook gember in en is een smaakvolle aanvulling op je herfstmenu.

Daarnaast biedt Seizoenseten nog een andere witte soep op onze website, namelijk koolrabisoep met venkel en prei. Dus kijk gerust verder op onze website vol met seizoensrecepten en wie weet vind je inspiratie voor je toekomstige maaltijden.

Dit artikel bevat affiliatelinks. 

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten