• Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven
Seizoenseten
No Result
View All Result
  • Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven
No Result
View All Result
Seizoenseten
No Result
View All Result

Home » Blog » Wat is bimi? en een lekker roerbak recept

Wat is bimi? en een lekker roerbak recept

by seizoenseten
17 februari 2025
in Basisrecepten & Tips
0
0
Bimi op een rechthoekig bord.
0
SHARES
57
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bimi is een ideale groente om te serveren als bijgerecht. Het ziet eruit als het liefdeskind van een broccoli en een groene asperge.

De smaak lijkt op die van broccoli, maar dan iets zoeter en nootachtiger. Deze milde smaak maakt het een groente die goed samengaat met verschillende kruiden en sauzen. Ik heb ze laatst gegeten bij een romige pasta, maar ze komen ook goed tot hun recht in wokgerechten. Van februari tot november is bimi in het seizoen.

Verschillen tussen Broccoli en Bimi

Bimi is een kruising tussen broccoli en een Chinese koolsoort. Als je broccoli of bimi wilt gebruiken in je gerecht, maar je weet niet welke je gaat kiezen, dan wil je graag het verschil weten in uiterlijk, smaak en textuur. Deze tabel geeft een overzicht van de belangrijkste verschillen op culinair gebied. Dit maakt het makkelijk om de twee groenten te vergelijken.

Kenmerk Broccoli Bimi
Uiterlijk Dikke steel, compacte bloemhoofdjes Slankere versie, langere stelen, kleinere bloemhoofdjes
Smaak Aards, soms een beetje bitter Mild, nootachtig, licht zoet
Textuur Kan snel papperig worden bij overkoken Knapperig en mals, behoudt stevigheid beter

Voorbereiding van Bimi

Vandaag kiezen we ervoor om met bimi te koken. Hiervoor moet je ze eerst wassen en schoonmaken. Dit doe je door de bimi af te spoelen onder koud stromend water om vuil en zand te verwijderen. Laat de bimi vervolgens uitlekken en dep ze droog met een theedoek voor je ze gaat bereiden.

Snijden van Bimi

De roosjes maar ook de stelen inclusief de blaadjes zijn gewoon eetbaar. Alleen soms zijn de uiteindes wat oud en hard. Dit geeft een wat minder fijne eetervaring. Daarom snijd je de uiteinden van de stelen af als ze droog of hard aanvoelen.

Bimi op een rechthoekig bord.

Recept: Bimi Roerbakken

Bimi roerbakken is heel gemakkelijk en levert je een mooi bijgerecht op. Het past goed thuis in romige pasta’s, salades en dient als een mooi bijgerecht op een lente of zomerse eettafel.

BENODIGDHEDEN

  • Wok of grote koekenpan
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Fijne rasp
  • Citruspers

INGREDIËNTEN

  • 200 gram bimi
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • Sap van een halve citroen
  • Rasp van een citroen
  • Scheutje water
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: peulvruchten uit je tuin, zoals verse erwtjes

BEREIDINGSWIJZE

Stap 1
Was de bimi en snijd de uiteinden af.

Stap 2
Hak de knoflook en sjalot fijn.

Stap 3
Verwarm de olijfolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.

Stap 4
Voeg de fijngehakte knoflook en sjalot toe. Bak tot ze glazig zijn, ongeveer 1 minuut.

Stap 5
Voeg de bimi toe aan de pan en roerbak ongeveer 5 minuten, tot de stelen knapperig maar gaar zijn.

Stap 6
Voeg het water, sap van een halve citroen en de citroenrasp toe om de bimi te sudderen. Voeg eventueel verse erwtjes, boontjes of andere peulvruchten toe die je in de tuin hebt staan of in de koelkast hebt liggen. Laat het geheel nog 3-4 minuten sudderen, tot het vocht grotendeels verdampt is.

Stap 7
Breng op smaak met zout en peper.

Stap 8
Haal de pan van het vuur en serveer de bimi op een plat langwerpig bord.

Bimi Als bijgerecht

Bimi roerbakken is makkelijk en zocht voor een smaakvol en voedzaam bijgerecht om net dat beetje extra groene groenten binnen te krijgen. Zo is groenten eten voor niemand een straf en zelfs een genot! Eet bimi bij rijstgerechten, noedels, of op een Simpele Spaghetti in Tomatensaus voor wat contrast in kleur.

Wil je een andere groente serveren als bijgerecht wat ook in het seizoen is? Probeer dan de Geroosterde Venkel met Balsamico.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. 

Tags: BimiRecepten
Previous Post

Aspergesoep maken van schillen

Next Post

Basisrecept: zelf pasta maken

seizoenseten

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Next Post
Zelf pasta maken

Basisrecept: zelf pasta maken

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Newsletter

Popular

  • Amsterdamse uien inmaken

    Amsterdamse Uien Inmaken

    113 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Aardbeiencompote maken + 5 manieren om het te gebruiken

    8 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Koolrabi inmaken

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Beginnen met koken: palmkool (cavolo nero) bereiden

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Koningsoesterzwam bakken

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Pastinaaksoep met Prei

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Privacybeleid
  • Over Seizoenseten
  • Contact
  • Pinterest
Stuur ons een e-mail: seizoenseten@gmail.com

© 2024 Seizoenseten

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven

© 2024 Seizoenseten