Bimi is een ideale groente om te serveren als bijgerecht. Het ziet eruit als het liefdeskind van een broccoli en een groene asperge.
De smaak lijkt op die van broccoli, maar dan iets zoeter en nootachtiger. Deze milde smaak maakt het een groente die goed samengaat met verschillende kruiden en sauzen. Ik heb ze laatst gegeten bij een romige pasta, maar ze komen ook goed tot hun recht in wokgerechten. Van februari tot november is bimi in het seizoen.
Verschillen tussen Broccoli en Bimi
Bimi is een kruising tussen broccoli en een Chinese koolsoort. Als je broccoli of bimi wilt gebruiken in je gerecht, maar je weet niet welke je gaat kiezen, dan wil je graag het verschil weten in uiterlijk, smaak en textuur. Deze tabel geeft een overzicht van de belangrijkste verschillen op culinair gebied. Dit maakt het makkelijk om de twee groenten te vergelijken.
Kenmerk | Broccoli | Bimi |
---|---|---|
Uiterlijk | Dikke steel, compacte bloemhoofdjes | Slankere versie, langere stelen, kleinere bloemhoofdjes |
Smaak | Aards, soms een beetje bitter | Mild, nootachtig, licht zoet |
Textuur | Kan snel papperig worden bij overkoken | Knapperig en mals, behoudt stevigheid beter |
Voorbereiding van Bimi
Vandaag kiezen we ervoor om met bimi te koken. Hiervoor moet je ze eerst wassen en schoonmaken. Dit doe je door de bimi af te spoelen onder koud stromend water om vuil en zand te verwijderen. Laat de bimi vervolgens uitlekken en dep ze droog met een theedoek voor je ze gaat bereiden.
Snijden van Bimi
De roosjes maar ook de stelen inclusief de blaadjes zijn gewoon eetbaar. Alleen soms zijn de uiteindes wat oud en hard. Dit geeft een wat minder fijne eetervaring. Daarom snijd je de uiteinden van de stelen af als ze droog of hard aanvoelen.
Recept: Bimi Roerbakken
Bimi roerbakken is heel gemakkelijk en levert je een mooi bijgerecht op. Het past goed thuis in romige pasta’s, salades en dient als een mooi bijgerecht op een lente of zomerse eettafel.
BENODIGDHEDEN
- Wok of grote koekenpan
- Snijplank
- Koksmes
- Fijne rasp
- Citruspers
INGREDIËNTEN
- 200 gram bimi
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 sjalotje, fijngehakt
- Sap van een halve citroen
- Rasp van een citroen
- Scheutje water
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: peulvruchten uit je tuin, zoals verse erwtjes
BEREIDINGSWIJZE
Stap 1
Was de bimi en snijd de uiteinden af.
Stap 2
Hak de knoflook en sjalot fijn.
Stap 3
Verwarm de olijfolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
Stap 4
Voeg de fijngehakte knoflook en sjalot toe. Bak tot ze glazig zijn, ongeveer 1 minuut.
Stap 5
Voeg de bimi toe aan de pan en roerbak ongeveer 5 minuten, tot de stelen knapperig maar gaar zijn.
Stap 6
Voeg het water, sap van een halve citroen en de citroenrasp toe om de bimi te sudderen. Voeg eventueel verse erwtjes, boontjes of andere peulvruchten toe die je in de tuin hebt staan of in de koelkast hebt liggen. Laat het geheel nog 3-4 minuten sudderen, tot het vocht grotendeels verdampt is.
Stap 7
Breng op smaak met zout en peper.
Stap 8
Haal de pan van het vuur en serveer de bimi op een plat langwerpig bord.
Bimi Als bijgerecht
Bimi roerbakken is makkelijk en zocht voor een smaakvol en voedzaam bijgerecht om net dat beetje extra groene groenten binnen te krijgen. Zo is groenten eten voor niemand een straf en zelfs een genot! Eet bimi bij rijstgerechten, noedels, of op een Simpele Spaghetti in Tomatensaus voor wat contrast in kleur.
Wil je een andere groente serveren als bijgerecht wat ook in het seizoen is? Probeer dan de Geroosterde Venkel met Balsamico.
Dit artikel bevat affiliatelinks.Â