Koningsoesterzwam met Zoete Aardappelpuree en Teriyakisaus

Het recept voor Koningsoesterzwam met zoete aardappelpuree, afgemaakt met bosui en teriyakisaus, is een prachtig gerecht dat perfect past bij het herfstmenu. Het combineert zoete en hartige smaken. Daarnaast is het ook een ideale optie als je vegetarisch wilt eten.

Koningsoesterzwam, zoete aardappelpuree en teriyakisaus

Dit gerecht bestaat uit verschillende componenten hieronder vind je de verkorte versie van de uitleg.

Wil je meer informatie over de afzonderlijke componenten neem dan een kijkje op de volgende pagina’s:

Recept: Koningsoesterzwam met zoete aardappelpuree

Dit verrukkelijke en gezonde gerecht zit boordevol smaak. Het combineert de hartige umami-smaak van paddenstoelen met de romige zoetheid van zoete aardappelpuree, afgemaakt met een heerlijk sausje. Laten we snel aan de slag gaan met de bereiding van Koningsoesterzwam met Zoete Aardappelpuree en Teriyakisaus.

Ingrediënten

  • 3 koningsoesterzwammen, in plakjes van 1 cm gesneden
  • 1 bosui, in ringetjes gesneden
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • Klontje boter (ongeveer 50 gram)
  • 6 el sojasaus
  • 1,5 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el water
  • 1 el maïzena
  • 2 el water

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Stap 2

Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappelen en wikkel ze in aluminiumfolie.

zoete aardappel

Stap 3

Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de zoete aardappelen gedurende 50 minuten, of tot ze zacht zijn.

Stap 4

Maak de koningsoesterzwammen schoon met een borstel of een stukje keukenpapier om eventueel vuil te verwijderen. Snijd ze vervolgens in schijfjes van ongeveer 1 centimeter dik.

Stap 5

Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de plakjes koningsoesterzwam toe en bak ze aan beide zijden 5 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dek de pan af tijdens het bakken om ze goed te laten garen.

Koningsoesterzwam in schijfjes gebakken

Stap 6

Voor de teriyakisaus, meng in een klein steelpannetje de sojasaus, bruine basterdsuiker, knoflookpoeder, gemberpoeder, sesamolie en 2 eetlepels water. Verwarm het mengsel op laag vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost.

Stap 7

Meng in een apart kommetje de maïzena met 2 eetlepels water om een papje te vormen. Voeg vervolgens de helft van dit papje toe aan de teriyakisaus en roer goed door. Laat de saus op laag vuur sudderen tot hij de gewenste dikte heeft bereikt. Proef en pas indien nodig de smaak aan door extra suiker, sojasaus of water toe te voegen.

Stap 8

Controleer na 50 minuten of de zoete aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als de vork er gemakkelijk doorheen glijdt, zijn de zoete aardappelen klaar om uit de oven te halen.

Stap 9

Laat de zoete aardappelen iets afkoelen voordat je ze uitpakt. Snijd ze vervolgens voorzichtig open en schep het zachte vruchtvlees eruit in een kom. Voeg naar smaak zout en peper toe en pureer de zoete aardappelen met een vork, pureestamper of staafmixer tot een gladde massa.

Stap 11

Verdeel de zoete aardappelpuree over de borden en leg de gebakken koningsoesterzwammen er bovenop. Garneer met de gesneden bosui en serveer de teriyakisaus apart of giet deze over de paddenstoelen.

Geniet van dit verrukkelijke en voedzame gerecht, perfect voor een doordeweekse dinner of een speciale gelegenheid.

Koningsoesterzwam met zoete aardappelpuree en teriyakisaus

Meer Recepten Op Seizoenseten

Ik hoop dat je hebt genoten van het recept en dat je het lekker zal vinden als je het maakt. Op seizoenseten hebben we nog een recept met koningsoesterzwam, namelijk die met pasta pesto met koningsoesterzwam mocht je een kijkje willen nemen. Eet smakelijk en hopelijk zien we je snel weer terug!

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten