Rabarber is een echt lente-ingrediƫnt waar je een heerlijke compote van kan maken. Met zijn felrode stelen en unieke, frisse smaak is rabarber een veelzijdige favoriet in de keuken. Dit recept voor rabarberjam met aardbei combineert de beste smaken van het seizoen. Dit recept is perfect voor iedereen die graag dingen zelf maakt in plaats van ze kant en klaar uit de winkel te halen.

Compote of jam
Een compote is eigenlijk een jam met stukjes fruit erin. Mocht je dit liever hebben dan een jam. Sla dan de stap van het pureren over.
Waar kan je rabarberjam voor gebruiken.
Als je eenmaal de rabarberjam heb gemaakt kan er heerlijk van smullen op verschillende manieren. Zo is het enorm lekker door de yoghurt heen of op een croissantje. Zelf ga ik er ijs van draaien. Je kan er dus alle kanten mee op.
Daarnaast vinden veel mensen het ook vaak leuk om zelfgemaakte spullen cadeau te krijgen. Dus heb je binnenkort een verjaardag? Knoop er een mooie strik omheen en je bent klaar. Zelfgemaakte jam is niet alleen een persoonlijk en attent geschenk, maar ook een heerlijke manier om de smaken van de lente te delen met vrienden en familie.


Recept rabarber-aardbeienjam
De smaak van rabarber is fris en zuur. Het is daarom een ideale combinatie met sappige en zoete aardbeien. Het resultaat is een perfect uitgebalanceerde jam die zowel verfrissend als zoet is. Deze jam is niet alleen heerlijk op brood, maar kan ook gebruikt worden als vulling voor taarten, een topping voor ijs.
Ingrediƫnten
- 450 gram rabarber in stukjes
- 180 gram aardbeien
- 250 gram geleisuiker
- Sap van een halve citroen
- Scheutje water
Benodigdheden
- Snijplank
- Mes
- Kookpan
- staafmixer
- Schone glazen potten van 450 Ć 500 ml inhoud
Bereidingswijze
Stap 1
Snij de harde stukjes van de rabarber eraf en snij de rabarber en aardbeien in stukjes van gelijke grootte. Dit zorgt ervoor dat de jam een consistente textuur heeft.
Stap 2
Plaats dit in een pan met het sap en de rasp van een halve citroen en een scheutje water zodat het niet aanbrandt. De citroen voegt een frisse smaak toe en helpt ook om de pectine in de vruchten te activeren, wat de jam helpt te geleren.
Stap 3
Laat het ongeveer 15 minuten pruttelen totdat het fruit zacht wordt. Roer regelmatig om ervoor te zorgen dat niets aan de bodem van de pan blijft plakken.
Stap 4
Pureer het geheel zodat er geen stijes fruit in de jam achterblijven.
Stap 4
Voeg op het laatst suiker toe en roer door totdat de suiker is opgelost. De suiker zorgt ervoor dat de jam indikt en geeft een mooie glans aan het eindproduct.
Stap 5
Controleer of het de juiste dikte heeft door een druppel op het aanrecht te laten liggen. Als het geleert, is de jam dik genoeg.
Stap 6
Wanneer het de juiste dikte heeft, haal je het mengsel van het vuur. Wees voorzichtig, want hete jam kan spatten en brandwonden veroorzaken.
Stap 7
Giet het in de vooraf schoon gemaakte potten. Sluit ze stevig af en laat onderste boven volledig afkoelen. Zorg ervoor dat de potten goed afgesloten zijn om de houdbaarheid te verlengen. Bewaar de potten op een koele, donkere plaats.

Zelfgemaakte rabarber-aardbeienjam is een geweldige manier om de smaken van het seizoen te vangen en te bewaren voor later. Eerder hebben we een aardbeien compote en rabarber siroop gemaakt wat je wellicht ook interessant vind om te zien.
Hoe lang is rabarberjam houdbaar.
Het rabarberseizoen loopt van April tot en met juli. Gebruik deze tijdframe om de jam te maken zodat je er het hele jaar door nog van kan genieten. Als je alle stappen hebt gevolgd en schoon werkt, is de jam zeker een jaar houdbaar op een donkere koele plek.
Kijk, ruik en proef er altijd even naar voor je het serveert. Veel plezier!