Seizoensgebonden eten, wat is het en hoe doe je het?

Seizoensgebonden eten wint steeds meer aan populariteit, niet alleen in onze huishoudens maar ook in toprestaurants zoals het bekende noma in Kopenhagen. Dit restaurant was een van de pioniers die de trend van lokaal en seizoensgebonden eten heeft teruggebracht. Maar waarom is dit concept nu juist zo belangrijk?

Seizoensgebonden eten is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel leggen we je uit wat seizoensgebonden eten precies inhoudt, waarom het goed is voor jou en je portemonnee en hoe je het gemakkelijk thuis kunt toepassen.

wijngaard oosterhout

Wat seizoensgebonden eten is

Seizoensgebonden eten houdt in dat je producten consumeert die op hun natuurlijke piekmomenten geoogst, gemaakt of geslacht worden. In vroegere tijden, voor de komst van auto’s en vliegtuigen, was dit een noodzaak; je at wat de natuur op dat moment te bieden had, of wat men had weten te conserveren. Vandaag de dag vinden we midden in de winter ook bananen, mango’s en avocado’s. Deze producten moeten van ver komen en groeien niet eens in het Nederlandse klimaat.

Zoals je zult begrijpen is dit niet alleen minder duurzaam, maar vaak ook minder voedzaam vanwege de lange transporttijden en het verval van versheid en voedingsstoffen.

De voordelen van seizoensgebonden eten

Een voordeel van seizoensgebonden eten is dat je hiermee de uitstoot door transport vermindert, Je de lokale economie bevordert en je gezondheid verbeterd door versere en voedzamere producten te eten. Er zijn nog veel meer voordelen maar dit is het in een notendop. Wil je hier meer over weten lees dan vooral de voordelen van seizoensgebonden.

Hoe je seizoensproducten herkent

Er zijn groenten en fruit die het hele jaar door geoogst kunnen worden, maar er zijn ook veel soorten die gebonden zijn aan een specifiek seizoen. Dit geldt ook voor vlees en vis. De voortplantingsperiode van dieren bepaalt vaak wanneer de producten het best geconsumeerd kunnen worden. Veel vissen hebben bijvoorbeeld een paaitijd waarin ze beter niet gevangen worden. Dit beïnvloedt niet alleen de kwaliteit van de vis, maar ook het welzijn van de vissen.

Je kunt bijvoorbeeld het beste wachten tot maart voor sardientjes, terwijl mosselen perfect zijn vanaf juli. Wat vlees betreft, kun je rekening houden met het wildseizoen of het lammetjesseizoen. Probeer bijvoorbeeld geïmporteerd lamsvlees uit Nieuw-Zeeland of Australië te vermijden door lokaal lamsvlees te eten in de lente tot herfst in plaats van tijdens Kerstmis.

Beginnen met seizoensgebonden eten

Met de seizoenen mee eten doe je vast al voor een deel zonder dat je het in de gaten hebt. Maar als je net begint met bewust seizoensgebonden eten, kan het een uitdaging zijn om te weten welke producten bij welk seizoen horen. Daarom hebben we hieronder enkele tips verzameld om je op weg te helpen:

Maak gebruik van Seizoenskalenders

Seizoenskalenders zijn online beschikbaar en geven een duidelijk overzicht van welke producten er in welk seizoen het beste zijn. Wij hebben een seizoenskalender voor groenten en fruit, hier staat per maand opgeschreven wat er op dit moment voorradig zijn vanuit de volle grond.

Deze kalenders gaat uit van een typische maand dus houd rekening met de weersomstandigheden; als je in maart nog geen zonnestraal hebt gezien, kan het zijn dat sommige groenten pas later rijp zijn voor de oogst.

Bezoek lokale markten

Door regelmatig markten te bezoeken en te praten met lokale boeren, kun je niet alleen leren welke producten in seizoen zijn, maar steun je ook de lokale economie.

Stel vragen aan de verkopers

In speciaalzaken zoals groenteboeren of slagers en viswinkels kun je het personeel vragen welke producten lokaal en seizoensgebonden zijn. Meestal hebben zijn er wel verstand van en kunnen ze meedenken met welke gerechten je ermee kan maken. 

Praktische tips voor het beginnen met seizoensgebonden eten

Nu je weet hoe je seizoensproducten herkent, kan je starten met het daadwerkelijk seizoensgebonden eten. Hiervoor kun je enkele eenvoudige stappen volgen die je eetgewoonten duurzamer en gezonder maken:

  1. Plan je maaltijden rondom seizoensproducten: Kijk naar wat er in het seizoen is en plan je maaltijden hieromheen. Dit niet alleen garandeert versheid, maar helpt ook bij het variëren van je dieet.
  2. Experimenteer met eenvoudige recepten: Gebruik seizoensgroenten in eenvoudige gerechten, zoals Groente Pannenkoek Recept en Groente Omelet Recept. Verder kan je overgebleven fruit in nieuwe gerechten stoppen, zoals fruitbladerdeeghapjes zoals deze Kersenflappen.
  3. Leer conservatietechnieken: Ben je dol op een bepaald soort groente of fruit en zou je die graag nog langer willen eten dan de tijd waarin het te oogsten is. Dan kan je kiezen om het te conserveren met methoden zoals fermenteren, inmaken en inleggen. Hierdoor kan je de houdbaarheid van seizoensproducten verlengen en het een nieuwe smaak geven. Ik ben zelf bijvoorbeeld dol op de smaak van vlierbloesems en maar er graag vlierbloesemsiroop van zodat ik er door het jaar heen van kan genieten.
  4. Start met het kweken van eigen groenten en fruit: Dit is een leuke hobby waarmee je ook nog eens geld bespaart. Daarnaast verzekert het je ook van de meest lokale en seizoensgebonden producten die je kunt krijgen!
Makkelijke moestuin

Uitdagingen en veelvoorkomende misverstanden

Seizoensgebonden eten wordt soms gezien als duur of beperkend, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met de juiste kennis en planning kun je gedurende het hele jaar genieten van een diversiteit aan producten, vaak tegen lagere kosten dan geïmporteerde alternatieven. Wees flexibel en creatief met je menukeuzes om deze uitdagingen aan te gaan.

Conclusie

Seizoensgebonden eten biedt tal van voordelen voor zowel het milieu, de lokale economie als onze gezondheid. Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je gemakkelijk beginnen met het integreren van meer seizoensgebonden producten in je leven. Start klein, wees nieuwsgierig en ontdek tal van smaken en ondervind zelf de voordelen van eten volgens de seizoenen. Waarom zou je niet vandaag nog beginnen? Verken de mogelijkheden van seizoensgebonden eten in jouw omgeving.

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten