Wat Slow Food Is + 6 Manieren Om Je Op Weg Te Helpen

Als je slow living de kans geeft om je leven te vertragen, zul je ontdekken dat dit invloed heeft op allerlei facetten van je leven, zoals relaties, reizen, hobby’s en je digitale omgeving. Maar ook op de manier waarop je eet. Dit concept heet slow food en in dit artikel bespreken we deze in detail.

Wat is slow food precies, hoe is het allemaal begonnen en waar moet je zelf beginnen als je ermee aan de slag wilt? Als je dit allemaal wilt weten, ben je hier aan het juiste adres.

Slow living: Lokaal eten

Slow Food als levensstijl

Laten we beginnen met wat slow food precies inhoudt. Slow food is een levensstijl, een filosofie en een beweging die pleit voor het behoud van traditionele en regionale keukens, het steunen van lokale boeren en producenten, het met aandacht genieten van voedsel en het respecteren van de seizoensgebondenheid van voedsel. Het laatste punt is waar we je bij Seizoenseten, mijn blog over seizoensgebonden eten, graag een handje bij helpen.

De Slow Food-beweging

Activist Carlo Petrini richtte in 1983 de Slow Food-beweging op. Deze organisatie is ontstaan door de opkomst van fastfood. Toen fastfood zijn intrede deed in hartje Rome, ontstond deze tegenbeweging.

Het doel van deze beweging was om de waardering voor traditionele keukens en lokale ingrediënten terug te brengen en beschikbaar te maken voor iedereen.

De drie pijlers van Slow Food

De drie pijlers waarop de slow food-beweging gebouwd is, zijn goed, schoon en eerlijk voedsel.

GOED

Goed voedsel is gezond, lekker en in lijn met de lokale cultuur. Ook de kwaliteit van het voedsel speelt een belangrijke rol. Dit voedsel is niet ultra bewerkt.

SCHOON

Met schoon bedoelen we lokaal en goed voor het milieu. Het moet voedselbronnen laten floreren en niet uitputten, zoals sommige manieren van voedselproductie doen. Zowel de productie als de consumptie mogen niet schadelijk zijn voor het milieu, het dierenwelzijn of de gezondheid.

EERLIJK

Er moet een eerlijke prijs worden betaald voor de producten. Daar tegenover staat dat de producten niet alleen eerlijk geprijsd zijn, maar ook mogelijk is voor de consument om te betalen.

Slow food in de praktijk brengen

De drie pijlers zijn goede indicatoren om te gebruiken in je dagelijk leven. Ik gebruik ze zelf ook als handige leidraad om te bepalen of iets slow food is en of dit is wat ik wil consumeren of niet.

De 6 manieren om Slow Food in je leven te introduceren

Als je wilt beginnen met eten volgens de slow food filosofie, kan dat in het begin erg spannend zijn. Want hoe weet je hoe goed, schoon en eerlijk er in het dagelijks leven uitzien?

Om je een handje te helpen, heb ik een aantal manieren opgesteld om je op weg te helpen. Als je deze volgt, kom je al een heel eind.

1.     Koop lokaal

Als je producten koopt van boeren en producenten bij jou in de buurt, weet je precies waar je eten vandaan komt. Ze kunnen je ook vertellen hoe ze de producten maken. Bovendien steun je de lokale economie. Ik heb een heel artikel over geschreven over de voordelen van lokaal eten mocht je hier meer over willen weten.

Fiets dus rond om boeren, tuiniers, de plaatselijke visboer of slager te bezoeken. We laten die exotische vruchten die van ver komen in de supermarkt liggen en proberen zo min mogelijk industrieel of ultrabewerkt voedsel te eten. Dit is lekker, puur en gezond.

2.     Kies voor seizoensfruit, -groenten en -producten

Seizoensproducten zijn niet alleen rijk aan smaak, maar ook beter voor het milieu omdat ze in de volle grond worden geplant en op natuurlijke wijze groeien. Ze hoeven niet van ver te komen of in een speciale kas te worden geplaatst om te groeien. Het maakt je dieet ook gevarieerder omdat er elk seizoen ander fruit en groenten beschikbaar zijn. Moeder natuur geeft je precies die groenten en fruit die je in dat seizoen nodig hebt. Omdat we hier bij Seizoenseten in zijn gespecialiseerd, hebben we hier natuurlijk ook uitgebreid de voordelen van seizoensgebonden eten beschreven.

Slow food wortels met peterselie geroosterd

3.     Neem de tijd om je maaltijd te koken

De meesten van ons raken verstrikt in de dagelijkse drukte van de maatschappij waarin we leven. Dit omvat werkverkeer, werk zelf, school, hobby’s en sport. Daardoor zijn we ons niet altijd even bewust van ons eten.

Daarom zijn vakanties en, voor sommigen, weekenden een mooie gelegenheid om de tijd te nemen om met aandacht te koken. Dan geniet je veel meer van de maaltijd!

4.     Ontdek traditionele en regionale keukens

Duik diep in oude culinaire boeken, vraag het je grootouders of zoek op internet om de traditionele en regionale keukens te leren kennen van de cultuur waarin je leeft. Neem de tijd om de schoonheid van de anders minder bekende gerechten te waarderen en maak gebruik van de lokale producten.

5.     Oefen Mindful Eten

Eet met aandacht, dit wordt mindful eten genoemd. Wees je bewust van hoe je eten eruit ziet, hoe het voelt in je mond en welke smaken je kunt herkennen. Zo smaakt je eten niet alleen beter, maar voel je ook sneller wanneer je verzadigd bent. Je beleeft je maaltijd echt!

6.     Wees niet te streng voor jezelf

Slow Food is een hele levensstijl, maar dat betekent niet dat je niet af en toe fastfood mag eten. Mijn tip is om hier een balans in te vinden. Want hoe meer slow food je eet, hoe vaker je fast food weglaat. Hierdoor wordt fastfood minder verkocht. Alle kleine beetjes helpen, maar wees niet te streng voor jezelf. Want als je te streng bent voor jezelf, zul je het minder goed volhouden en zal de lol er ook snel af zijn.

Appelbomen

Laten we vandaag starten met Slow Food!

Ik hoop dat deze informatie je heeft geholpen te begrijpen wat slow food is, wat de 3 pijlers zijn en hoe je het kunt implementeren in je levensstijl.

Slow food is onderdeel van een grotere

Kijk hier als je meer wilt weten over Slow living.

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten