Tomaten Groentesoep maken

Een van de eerste recepten die ik deze lente heb gemaakt met groenten uit de moestuin was de Tomaten Groentesoep. Deze maaltijdsoep met tomaat is heerlijk op smaak gebracht met Provençaalse Kruiden.

Tomaten groentesoep

Tomaten groentesoep is een tijdloze klassieker dat de smaak van lentegroenten mooi omhelst. Het is een eerbetoon aan de natuurlijke zoetheid en het rijke aroma van rijpe tomaten en neemt je mee op een gastronomische reis door zuid Frankrijk met deze kleurrijke ingrediënten.

Het fundament van deze soep wordt gevormd door rijpe tomaten die barsten van smaak en voedingsstoffen. Maar wat deze soep echt onweerstaanbaar maakt, is de combinatie van verschillende groenten. Sperziebonen, tuinbonen, courgettes en snijbieten. Ze voegen veel vezels en een aangename textuur toe aan elke hap. De soep is rijkelijk gevuld.

Verse Kruiden en Bouillon

Een van de geheimen achter de verrukkelijke smaak van tomaten groentesoep is het gebruik van verse kruiden. Het toevoegen van basilicum, peterselie of oregano tilt de smaak naar een hoger niveau.

Ook de groentebouillon bepaald voor een groot deel de smaakbeleving van de soep. Kies daarom voor een goede bouillon. Je kan er ook makkelijk een zelf maken. Op die manier kan je de smaak naar je eigen handzetten.

Tomaten Groentesoep

Portie: 3 a 4 opties

Tijd: 15 minuten

INGREDIËNTEN:

200 g sperziebonen, in stukjes gesneden

150 g tuinbonen, gedopt

100 g snijbieten, gehakt

200 g krielaardappelen

Een handvol verse basilicumblaadjes

1 ui, fijngehakt

1 courgette, in blokjes gesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

Een handvol verse peterselie, gehakt

2 theelepels Provençaalse kruiden (een mix van basilicum, tijm, oregano, rozemarijn, peterselie en dragon)

1 liter groentebouillon

5 tomaten in partjes

400 g blik tomatenblokjes

120 ml witte wijn

2 eetlepels olijfolie

Zout en zwarte peper naar smaak

Optioneel: baguette

BEREIDINGSWIJZE:

Stap 1

Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze glazig, ongeveer 3 minuten.


Stap 2

Voeg de knoflook toe en bak nog eens 1 minuut tot je de geur van knoflook goed ruikt.

Stap 3

Voeg de aardapelen, tomaat, sperziebonen, tuinbonen en snijbiet toe. Bak ze een paar minuten mee tot ze ietsjes zachter worden.

Voeg nu de courgette en Provençaalse kruiden toe.

Stap 4

Blus de groenten af met de witte wijn en laat het 2-3 minuten sudderen tot de alcohol is verdampt.

Stap 5

Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe. Roer goed door en breng aan de kook.

Stap 6

Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen tot alle groenten gaar zijn en de smaken goed zijn vermengd.

Stap 7

Voeg de gehakte peterselie en basilicumblaadjes toe.

Stap 8

Breng de soep op smaak met zout en zwarte peper.


Stap 9

Serveer deze warme Tomaten Groentesoep soep met een beetje versgebakken stokbrood en geniet van je soep!

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten