Koolrabisoep

Toen ik voor het eerst koolrabi in huis haalde, wist ik niet goed wat ik ermee moest doen. Mijn moeder bereidde koolrabi soms met Spaanse pepers en olie, maar daar hield mijn kennis over deze groente op.

koolrabisoep in rode kom

Dus begon ik rond te vragen in de moestuin en bij collega’s hoe zij koolrabi bereiden, en met die tips en trucs dook ik de keuken in. Inmiddels heb ik een aantal recepten gevonden om koolrabi in te verwerken, zoals ingemaakte koolrabi en deze koolrabisoep, waarvan ik het recept hieronder zal delen.

De Smaak van Koolrabi

Het hoofdingrediënt van koolrabisoep is natuurlijk koolrabi zelf. Deze opvallende groente heeft, wanneer je deze rauw eet, een frisse en scherpe smaak die vergelijkbaar is met radijsjes.

Dit verandert als je ze kookt. Dan smaakt de koolrabi aards en melig, zoals gekookte bloemkool. Deze aardse smaak gaat goed samen met mosterd en kerrie. In dit recept voegen we ui, pastinaak, en venkel toe voor een vleugje zoetheid en balans.

Wanneer Koolrabi in het Seizoen is

Koolrabi groeit doorgaans van juni tot en met januari. Dit is een groot deel van het jaar, waardoor de kans groot is dat wanneer je ermee wilt koken, het ook nog eens in het seizoen is. Naast koolrabi bevat deze soep ook andere witte groenten. Meestal vul ik de soeppan aan met witte groenten die op dat moment in het seizoen zijn. Toen ik deze soep eind oktober maakte, waren dat ui, venkel en pastinaak. Als je de soep bijvoorbeeld in juni bereidt, kun je kiezen voor asperges en lente-uitjes.

Recept voor Koolrabisoep

Koolrabisoep met venkel en ui is een gezond en gemakkelijk te maken recept. Het is een ideaal gerecht om te serveren als lunch of voorgerecht.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram boter
  • 2 koolrabi’s
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 venkel
  • 1 liter groentebouillon of zelfgemaakte groentebouillon
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 pastinaak
  • 1 eetlepel mosterd

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Pan waar minimaal 2,5 liter in past
  • Staafmixer
  • Ovenplaat
  • Bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven op 190 graden celcius.

Stap 2

Schil de koolrabi en snijd deze in blokjes van 2 cm. Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Schil de knoflook en snijd deze doormidden.

Snij het loof van de venkel eraf en bewaar voor later. Het loof heeft een frisse, anijsachtige smaak en gebruiken we voor de garnering. Snijd de venkelknol in blokjes van 2 cm.

Stap 3

Neem een ruime pan en verwarm hierin de boter en olijfolie. Voeg de knoflook en ui toe en fruit ze tot de ui glazig begint te worden. Dit vormt een heerlijke basis voor de soep.

Stap 4

Voeg de voorbereide venkel en koolrabi toe aan de pan. Bak ze op middelhoog vuur en roer regelmatig door, zodat de groenten gelijkmatig kunnen bakken.

Stap 5

Giet vervolgens de bouillon over de groenten, zodat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat het geheel zachtjes sudderen tot de groenten gaar genoeg zijn om te pureren. Dit duurt normaal gesproken rond de 10 – 15 minuten.

Stap 6

Terwijl de soep suddert, schil en snijd je de pastinaak in reepjes. Deze gaan als garnering dienen om de soep een knapperige textuur en extra smaak te geven. Maak de pastinaak aan met olijfolie en breng op smaak met peper, zout en kerriepoeder. Bak deze reepjes ongeveer 10 minuten op 190 graden Celsius.

Stap 7

Prik in een groentestukje om te controleren of ze zacht genoeg zijn. Dit is het geval wanneer je er gemakkelijk in kan prikken. Als ze zacht zijn, zet je het vuur uit.

Stap 8

Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde soep. Doe dit voorzichtig om spatten te voorkomen.

Stap 9

Proef de soep en voeg mosterd toe, net als een snufje peper en zout naar smaak. Zet de pan nogmaals op het vuur zodat alle smaken goed met elkaar kunnen vermengen.

Stap 10

Serveer de soep in kommen en garneer met de geroosterde pastinaak en de frisse venkelblaadjes voor een extra kleur en smaak. Voeg een scheutje olijfolie toe voor een laatste vleugje aroma.

Bewaren van koolrabisoep

Je kunt de koolrabisoep, nadat deze is afgekoeld, in een luchtdicht bakje twee dagen in de koelkast bewaren. Of je kunt het invriezen, waardoor het tot wel 3 maanden houdbaar is, soms zelfs langer.

Het is belangrijk om al je zintuigen te gebruiken om te controleren of de soep nog goed is. Dit gaat als volgt:

  1. Kijk naar de soep. Als je vreemde verkleuringen, schimmel, of duidelijke tekenen van bederf ziet, gooi de soep dan weg.
  2. Ruik voorzichtig aan de soep. Als de soep een bedorven of onaangename geur heeft, is het waarschijnlijk niet meer goed. Verse soep hoort aangenaam en smakelijk te ruiken.
  3. Voel met een schone lepel of de soep een normale textuur heeft. Als je iets ongewoons voelt, zoals slijmerigheid, bedorven stukjes of vreemde deeltjes, gooi de soep dan weg.
  4. Als de geur en textuur goed is, proef dan de soep door een kleine slok te nemen. Als de smaak onaangenaam of anders is dan normaal, dan is de soep mogelijk bedorven.

Als de smaak nog steeds goed is, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat de soep veilig is om te eten, maar het is een positief teken. Bij twijfel is het altijd het veiligst om geen risico te nemen en bedorven voedsel weg te gooien.

Soeprecepten met Seizoenseten

Soep is een van de gerechten die ik het liefst bereid. Het is snel en makkelijk en je kan het vaak naar eigen smaak lekker maken. Daarnaast kan je er makkelijk een vooraan van maken want het is goed in te vriezen en blijft een paar maanden goed.

Dus hou je net als ik van soep maken, dan zijn de courgettesoep, tomatengroentensoep en pompoensoep recepten misschien ook iets voor jou!

Voor nu, geniet van deze lekkere en smaakvolle koolrabisoep met venkel en ui!

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten