• Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven
Seizoenseten
No Result
View All Result
  • Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven
No Result
View All Result
Seizoenseten
No Result
View All Result

Home » Blog » Tuinkers kweken met een kweekschaaltje

Tuinkers kweken met een kweekschaaltje

by seizoenseten
23 februari 2025
in Basisrecepten & Tips
0
0
Tuinkers dag 6
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ik was laatst weer eens bij Dille en Kamille, waar ik vaak met nieuwsgierigheid langs dit kweekschaaltje liep. Ik had vaak gehoord dat tuinkers kweken heel makkelijk is. Volgens mij heb ik dit zelfs een keer op de basisschool gedaan. Vaak kom ik voor iets anders en laat ik het schaaltje liggen, maar een paar dagen geleden zag ik een recept met tuinkers en dacht ik: laat ik het schaaltje maar een keer kopen en kijken hoe dit werkt.

Eerste Indruk van het Kweekschaaltje

Als je dit kiemschaaltje uitpakt, vind je aan de achterkant van het karton de instructies. Verder valt meteen het kleine rooster op. Het is ook heel handig dat er al een zakje tuinkerszaadjes bij zit.

inhoud kiemschaaltje
Inhoud
Kiemschaaltje dille en kamille
Voorkant

Dit glazen kiemschaaltje met een diameter van 13,5 cm kost €9,95 – Bekijk op Dille & Kamille

Leuk voor jezelf of om cadeau te doen aan iemand die ook graag eet met ingrediënten die ze zelf hebben laten groeien.

Het Gebruik van het Kweekschaaltje

Ik heb de instructies gelezen en je moet het schaaltje vullen met water tot het rooster. Daarop strooi je een laagje tuinkerszaadjes en bevochtigt ze met een plantenspuit. De instructies zeggen dat als je het goed vochtig en warm houdt, je na 6 tot 10 dagen de kiemspruiten klaar hebt om af te knippen. Dus voor nu is het alleen nog maar wachten en kijken wat er gaat gebeuren. Ik ben benieuwd.

Groei van de Tuinkers per Dag

Het kweken van tuinkers is een eenvoudig en snel proces. Elke dag zie je duidelijke veranderingen in de groei van de spruiten. Hieronder beschrijf ik de dagelijkse voortgang van de tuinkers, van zaadje tot oogstbare spruit.

Dag 1
Op de eerste dag zag ik dat er een slijmlaagje om de zaadjes vormde, zoals dat bij lijnzaad en chiazaad ook gebeurt als ze nat worden. Ik heb ze in de ochtend gezaaid en toen ik in de avond nog eens keek, zag je al dat sommige zaadjes waren gaan barsten.

Tuinkers 1e ochtend
Ochtend
Tuinkers dag 1 in de avond
Namiddag

Dag 2
Tot mijn grote verbazing waren het merendeel van de zaden al uitgekomen. Mijn schaaltje staat op de vensterbank van mijn keuken en het is aardig zonnig. Een ideale plek blijkt het te zijn, want ze groeien als een malle.

Tuinkers dag 2

Dag 3
Sommige spruitjes begonnen al blaadjes te vormen. Ik bleef de zaadjes vochtig houden zodat ze net het water raken. De bovenkant maakte ik nat met een plantenspuit.

Tuinkers dag 3
Tuinkers dag 3-2

Dag 4
De grootste groeispurt kwam tussen dag 3 en 4. Ik kwam beneden om ze te bekijken en niet alleen hadden ze stelen, sommige waren al 2 cm gegroeid. Wat me ook opviel, was hoe vol het schaaltje is geworden. Ik had niet alle zaden gebruikt en het zag er aardig leeg uit in het begin, maar nu zie je toch dat het een aardig bos is geworden. Ook de wortels zijn flink in lengte toegenomen.

Tuinkers dag 4

Dag 5
Op de vijfde dag hadden de blaadjes zich verder ontvouwd en zagen ze er fris en gezond uit. Het was fascinerend om de snelle groei te zien. Ze groeiden gisteren snel, maar vandaag leek de groei wat minder te zijn.

Tuinkers dag 5-2
Tuinkers dag 5

Dag 6
Precies volgens planning stond het schaaltje vandaag vol met stevige, groene spruiten. Ik hield het waterniveau in de gaten en bleef dagelijks sproeien om de vochtigheid te behouden. Kon bijna niet wachten om de tuinkers te gebruiken in een gerecht. Ik denk dat als je vandaag graag tuinkers wilde hebben, je best wat zou kunnen afknippen, maar er zit nog wel aardig wat groei in.

Tuinkers dag 6

Dag 7
Op de zevende dag waren de tuinkers volledig gegroeid en klaar om geoogst te worden. De spruiten zagen er prachtig uit en waren klaar om geknipt te worden.

Tuinkers dag 7

Dag 8
Als je ze op dag 7 niet had geoogst, dan is nu het moment. Ze beginnen nu sompig en slijmerig te worden.

Tuinkers dag 8

Tuinkers Kweken: Een Leuke Ervaring

Het was een plezier om te zien hoe snel en makkelijk de tuinkers gegroeid waren. Vooral het oogsten van de tuinkers was een leuk moment. De spruiten waren stevig en groen, precies zoals je ze in de winkel ziet. Ik gebruikte de tuinkers in een salade maar het is ook lekker als garnering van soep zoals in de courgette kerrie soep. Het voelde extra speciaal omdat ik het zelf had gekweekt.

Tuinkers Kweken in een Kweekschaaltje

Het was een plezier om de tuinkers zelf te verbouwen. Tuinkers laten groeien is enorm makkelijk en snel te doen. Ik raad dit kweekschaaltje van Dille en Kamille aan voor iedereen die graag zelf voedsel wil kweken, zelfs zonder veel ervaring. Het is een leuke en eenvoudige manier om te beginnen met tuinieren. Ook een leuke activiteit om te doen met kinderen.

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Tags: ReviewTuinkers
Previous Post

Basisrecept: zelf pasta maken

Next Post

De beste kruiden voor inmaken: tips en recepten

seizoenseten

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Next Post
Dille, peterselie, bieslook

De beste kruiden voor inmaken: tips en recepten

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Newsletter

Popular

  • Amsterdamse uien inmaken

    Amsterdamse Uien Inmaken

    113 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Aardbeiencompote maken + 5 manieren om het te gebruiken

    8 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Koolrabi inmaken

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Beginnen met koken: palmkool (cavolo nero) bereiden

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Koningsoesterzwam bakken

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Pastinaaksoep met Prei

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Privacybeleid
  • Over Seizoenseten
  • Contact
  • Pinterest
Stuur ons een e-mail: seizoenseten@gmail.com

© 2024 Seizoenseten

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven

© 2024 Seizoenseten