Vegetarische Linzenstoof met Champignons

Koud weer vraagt om stevige maaltijden en deze eenvoudige vegetarische linzenstoof is perfect voor een gemakkelijk diner dat iedereen zal waarderen! Het is super simpel om te maken en zit boordevol groenten, champignons en linzen. Dit maakt deze stoofpot gezond en een lekker gerecht om aan op te warmen.

Vegetarische Linzenstoof met Champignons

Vegetarische Linzenstoofpot Zit Boordevol Voedingsstoffen

Vier verschillende groenten, linzen en aardappelen zitten in dit gerecht verwerkt. Dit zorgt ervoor dat je een volledige portie vitamines, vezels en plantaardige eiwitten binnenkrijgt. Dit is alles wat je nodig hebt om een gebalanceerd dieet te behouden tijdens koude wintermaanden.

Daarnaast is deze stoofpot vooral een perfecte optie als je net begint met seizoensgebonden eten of als je nieuw bent met het bereiden van veganistische maaltijden. De hartige smaak, zetmeelrijke groenten en eiwitrijke linzen zorgen ervoor dat niemand het vlees mist in deze maaltijd.

Het vergt wat eenvoudig snij- en kookwerk. Verder komt het allemaal samen in een pan. Je kan de stoof eten met frietjes zoals in mijn geval, maar omdat er al aardappelen in zitten, is pastinaakpuree een perfecte toevoeging aan dit gerecht!

Varieer met Groenten en Smaken in de Vegetarische Linzenstoof

De ingrediënten in deze linzenstoof vullen elkaar goed aan, maar voel je vrij om de groenten te verwisselen. Bij Seizoenseten moedigen we je aan om te eten wat de natuur ons geeft en begrijpen we dat je misschien niet alles voorhanden hebt, maar misschien nog wel wat in de koelkast hebt liggen wat een mooie aanvulling kan zijn op het gerecht dat je maakt.

In plaats van linzen kan je bijvoorbeeld bevroren erwten, bevroren groene bonen of ingeblikte kikkererwten gebruiken. Zorg ervoor dat je de verhoudingen hetzelfde houdt en het zal top smaken.

Je kunt ook heel gemakkelijk de kruiden van deze vegetarische linzenstoof aanpassen door de Italiaanse kruiden te vervangen of aan te vullen met komijn, paprikapoeder, een snufje nootmuskaat of zelfs kaneel. Voor een beetje pit kan je rode pepervlokken of rode chilipepers in het begin in de pan toevoegen.

Vegetarische Linzenstoof met peterselie

Vegetarische Linzenstoof Recept

Heb je zin in een lekker en voedzaam wintergerecht? Dan is onze vegetarische linzenstoof met champignons het recept voor jou. Deze stoofpot zit vol verse groenten, aardappelen en rode linzen. Voeg er een puree of nog lekkerder; frietjes aan toe en je hebt een bevredigende winterse maaltijd. Met deze rijke smaken en eenvoudige bereiding maak je zowel jezelf als je gasten erg blij.

Ingrediënten

  • 50 ml olijfolie
  • 1 ui
  • 130 gram wortel (ik had nog paarse wortels in de tuin, maar oranje wortels zijn helemaal goed)
  • 100 gram bleekselderij
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 2 eetlepels bloem
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 2 eetlepels Maggie
  • 450 gram kleine aardappelen
  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 400 g tomatensaus
  • 750 ml paddenstoelenbouillon of zelfgemaakte groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • Snufje zout en peper naar smaak

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Gietijzeren pan

Bereidingswijze

Stap 1

Verhit 50 ml olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.

Stap 2

Snijd de ui in blokjes, de wortel in plakjes en de bleekselderij in stukjes. Voeg ze toe aan de pan samen met een paar snufjes zout en peper. Bak, af en toe roerend, gedurende 8 minuten.

Ui, Selderij en Wortel

Stap 3

Snijd de kastanjechampignons in kwartjes en de knoflook dun. Voeg ze samen met tijm, rozemarijn, oregano en een paar snufjes zout en peper toe aan de pan. Bak, vaak roerend, gedurende 3-4 minuten.

Stap 4

Voeg de bloem toe en roer om alles gelijkmatig te bedekken. Bak, vaak roerend, gedurende 1 minuut.

Stap 5

Roer 60 ml balsamicoazijn en 2 eetlepels Maggie erdoor om de pan te deglaceren, schraap de lekkere stukjes van de bodem.

Stap 6

Snij de aardappelen in halfjes en voeg ze toe aan de pan, samen met de gedroogde rode linzen, tomatensaus, paddenstoelenbouillon, laurierblaadjes en een paar snufjes zout en peper.

Stap 7

Breng aan de kook op middelhoog vuur, af en toe roerend zodat de linzen niet aan de pan blijven plakken, maar breng niet aan de kook.

Stap 8

Zet het vuur laag en laat zachtjes sudderen gedurende 10-15 minuten of tot de aardappelen gaar zijn.

Groenten in stoofpot

Stap 9

Breng op smaak met zout en peper.

Stap 10

Garneer met verse peterselie, serveer met friet en geniet!

De Vegetarische Linzenstoof Bewaren, Invriezen en Opwarmen

Dit groentestoofpotrecept is het perfecte gerecht om van tevoren te maken omdat de smaken alleen maar beter worden met de tijd omdat ze lekker kunnen vermengen met elkaar. Hier is hoe je ze het beste bewaard.

In de koelkast

Bewaar restjes stoofpot in een luchtdichte container in de koelkast gedurende maximaal een week. Gebruik, zeker naar mate je de stoof langer bewaard, goed je zintuigen om te bepalen of je het nog kan eten.

Invriezen

Deze veganistische stoofpot kan worden ingevroren in een luchtdichte container gedurende maximaal 3 maanden. Laat het ’s nachts ontdooien in de koelkast voordat je het opwarmt.

Opwarmen

Verwarm restjes in een sauspan. Je moet misschien een scheutje water toevoegen om de stoofpot losser te maken, omdat hij dikker wordt als het is afgekoeld. Verwarm op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot het door en door verwarmd is. Breng op smaak en geniet!

Winterse recepten

Ben je enthousiast geworden over dit vegetarische linzenstoof recept en ben je op zoek naar meer heerlijke winterse gerechten? Dan nodig ik je uit om ook onze andere winter recepten te bekijken.

Bedankt voor het lezen en hopelijk tot de volgende keer. Eet smakelijk!

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten