Zelfgemaakte Pesto met Rucola en Walnoot

Pesto is een veelzijdige Italiaanse saus die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Je kunt het smeren op een tosti, stokbrood, door de pasta roeren en zelfs een beetje door de salade mengen. Er zijn verschillende pesto recepten, maar wij maken de variant met rucola en walnoot.

Normaal gesproken wordt pesto gemaakt van basilicum en pijnboompitten, maar omdat aan het begin van de herfst de walnoten van de bomen vallen en er rucola beschikbaar is, maken wij hier een herfsteditie van.

Pesto van Rucola met Walnoot

Wat zit er allemaal in deze pesto?

In deze pestosaus zitten slechts een paar ingrediënten: een grote handvol rucola, een paar walnoten, teentjes knoflook, Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas), een snufje zout en het sap van een citroen. Daarnaast kun je ook wat citroenrasp toevoegen als je het extra aromatisch wilt maken (en wie wil dat nou niet?).

Omdat het maar uit weinig ingrediënten bestaat en het geheim van het gerecht in de eenvoud schuilt, zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste de kwaliteit van de ingrediënten: ruik, proef en voel dus je ingrediënten goed aan zodat je de beste producten gebruikt.

Ten tweede zijn de verhoudingen belangrijk; het mag niet te zout zijn, maar ook niet te mild van smaak. Daarom moet je tijdens het proces constant blijven proeven. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt. Soms heb je iets meer knoflook nodig, soms iets meer olijfolie. Deze twee dingen zijn het lastigst. Het recept ansicht is verder gelukkig heel simpel.

Pesto Rucola Walnoot in pan

Het Recept voor Pesto met Rucola en Walnoot

Dit recept bevat slechts een paar ingrediënten. Gebruik hiervoor de beste kwaliteit en vind de juiste balans voor een felgroene saus die spectaculair is in zijn eenvoud.

Ingrediënten

  • 40 gram rucola
  • 4 walnoten
  • 50 gram Parmigiano Reggiano
  • 2 teentjes knoflook
  • Snufje grof zeezout
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • Rasp en sap van een halve citroen

Benodigdheden

  • Keukenmachine of vijzel
  • Klein kommetje

Bereidingswijze

Stap 1

Begin met het stampen of mixen van de walnoot, knoflook, kaas en zout tot je een grove kruimelachtige textuur hebt bereikt.

Stap 2

Voeg vervolgens de rucola toe aan de mix en blijf mengen tot de rucola fijngehakt is en gelijkmatig verdeeld is in de saus.

Stap 3

Rasp de schil van de citroen in de keukenmachine en neem een apart schaaltje om de citroen bovenuit te persen.

Stap 4

Voeg de helft van het citroensap toe aan de pesto. Dit geeft de saus een frisse en levendige smaak die perfect samengaat met de andere ingrediënten. De rest gebruik je tijdens het proeven om verder op smaak te brengen.

Stap 5

Terwijl je blijft mixen, giet je langzaam de olijfolie toe. Blijf dit doen tot de pesto de gewenste dikte heeft bereikt. De olijfolie bindt de ingrediënten samen en geeft de pesto een smeuïge textuur.

Stap 6

Neem een kleine hoeveelheid van de pesto en proef deze. Ga na of alle smaken goed in balans zijn en of er nog iets ontbreekt. Indien nodig kun je meer van een ingrediënt toevoegen om de smaak te versterken.

Stap 7

Proef opnieuw en maak eventuele aanpassingen naar smaak. Voeg extra zout toe als dat nodig is voor meer smaakdiepte, extra kaas als de pesto niet romig genoeg is, meer knoflook voor een intensere smaak, of extra citroensap voor meer frisheid. Als de pesto te vloeibaar is, kun je nog wat extra noten of rucola toevoegen om de consistentie te verdikken. Als je wilt kan je in dit stadium ook wat zwarte peper aan de pesto toevoegen.

De pesto is klaar wanneer jij tevreden bent over de smaak en consistentie.

Meer Pesto Recepten van Seizoenseten

Je kan de pesto gebruiken voor verschillende gerechten zoals een van de volgende:

Je kan ook de traditionele pesto maken van basilicum en pijnboompitten. Er is keuze in overvloed om je eigen draai te geven aan deze Italiaanse klassieker. Proef en geniet ervan!

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten