Zelf Pesto Maken en Bewaren

Ontdek het plezier van zelfgemaakte Pesto

Pesto vind ik het allerlekkerst als je het zelf maakt. Dan is de basilicum nog vers gekneusd en zit het bomvol smaak. Daarnaast kan je de zelfgemaakte pesto het makkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast. Hou jij ook zo van pesto en wil je leren hoe je het zelf kunt maken? Lees dan verder.

zelf pesto maken en bewaren

Ik herinner me nog goed hoe ik me voelde toen ik voor het eerst pesto leerde maken. Op dat moment ging ik nog naar de supermarkt voor al mijn boodschappen, inclusief een bos basilicum. Inmiddels heb ik basilicumplanten in de tuin staan. Het verbaasde me dat je zo makkelijk zelf pesto kan maken. Het fijne hiervan is dat je het kan aanpassen naar je eigen smaak. Zo doe ik er altijd een 3e teentje knoflook in en nog wat extra citroensap.

Wat is Pesto?

Pesto is een smeuïge saus die vaak wordt gebruikt als smaakmaker voor pasta, salades, op brood en nog veel meer. De klassieke pesto wordt traditioneel gemaakt met geroosterde pijnboompitten, maar je kan ook walnoten gebruiken. Waarom walnoten? Ze zitten boordevol goede vetten en zijn extreem voedzaam. Een ander voordeel is dat je ze niet hoef te roosteren van te voren.

Pesto maken in de Blender

Pesto maken in de blender is een moderne en snellere benadering van de klassieke methode. Hierbij hoef je niet met de hand te vijzelen. In plaats daarvan gooi je alle ingrediënten in de blender en laat je deze krachtige machine het werk voor je doen. Het resultaat is een smeuïge pesto, maar dan met minder moeite.

Wat zit er in Groene Pesto?

De klassieke groene pesto bestaat uit basilicum, geroosterde pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, citroensap, pijnboompitten, olijfolie en wat zwarte peper.

Is Pesto goed voor je?

Pesto bevat gezonde ingrediënten zoals basilicum, olijfolie en noten. Basilicum zit vol met vitamines en antioxidanten, terwijl olijfolie goede onverzadigde vetten bevat. De pijnboompitten in de pesto zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Hoe lang kan je Pesto bewaren nadat je het hebt gemaakt?

Zelfgemaakte pesto blijft ongeveer 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Na verloop van tijd zal de kleur veranderen van mooi donkergroen naar bruin. Wil je die frisgroene kleur zo lang mogelijk behouden? Voeg dan wat meer citroensap toe aan je pesto.

De belangrijkste tip die ik je wil meegeven is om de pesto te overgieten met een laagje olijfolie. Hierdoor kan de je houdbaarheid met zeker een paar dagen verlengen, mits je schoon te werk gaat natuurlijk.

Pesto kan je ook 2 tot 3 maanden in de viezer bewaren. Bewaar pesto altijd goed afgesloten. Als er schimmel ontstaat of de pesto ruikt niet meer goed, gooi het dan weg.

INGREDIËNTEN

  • Een bosje basilicum (ongeveer 30 gram)
  • 25 gram parmigiano reggiano (Parmezaanse kaas)
  • 25 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van een halve citroen, eventueel citroenrasp als je het heel fancy wilt maken
  • Een flinke scheut olijfolie ongeveer 100ml
  • Peper naar smaak en extra Parmezaanse kaas voor extra zout.

BENODIGDHEDEN

  • Een keukenmachine
  • Een mes

BEREIDINGSWIJZE

Stap 1

Verzamel al je ingrediënten en zorg ervoor dat de basilicumblaadjes schoon en droog zijn. Schut ze eventueel uit om de beestjes te verwijderen.

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie tot ze goudbruin zijn.

Stap 2

Doe de basilicum, geraspte Parmezaanse kaas, knoflook, citroensap, olijfolie, peper en geroosterde pijnboompitten in een keukenmachine.

Stap 3

Mix of maal alles tot je een smeuïge pesto hebt. Proef en voeg indien nodig meer peper of Parmezaanse kaas toe. Vind je hem te vloeibaar, voeg dan basilicum en pijnboompitten toe. Vind je het te vast, voeg dan olijfolie toen.

Stap 4

Serveer je heerlijke, zelfgemaakte pesto bij pasta, op brood of als dipsaus.

Geniet ervan! Nu heb je alle kennis en het recept om zelf pesto te maken en ervan te genieten. Het is snel en oh zo lekker.

Meer Pesto Recepten op Seizoenseten

Gebruik je zelfgemaakte pesto bijvoorbeeld voor het maken van een vegetarische orzo gerecht. Hierin komt de pesto als hoofdsmaakmaker goed tot zijn recht. Of voor een smakelijke lunch gebruik je de pesto als onderdeel van deze overheerlijke tosti caprese, echt een aanrader. Heb je geen basilicum maar rucola in huis? Dan past dit recept misschien beter op dit moment Zelfgemaakte Pesto met Rucola en Walnoot.

Daarnaast kan je de volgende recepten ook proberen:

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten