Af en toe maak ik kimchi, een gewoonte die ik al jaren koester. En ik merk dat me steeds vaker wordt gevraagd of het moeilijk is om kimchi te maken. Daarom ga ik nu deze vraag en bijbehorende andere vragen beantwoorden en hier mijn kimchi-recept delen. Om meteen de belangrijkste vraag te beantwoorden: Nee, het is niet moeilijk om kimchi te maken, sterker nog, het is eigenlijk heel eenvoudig.
Iedereen kan kimchi maken, je hebt slechts een brandschone pot, de juiste ingrediënten en het belangrijkste, geduld nodig.

Wat is kimchi?
Kimchi is een gerecht uit de Koreaanse keuken, dat bestaat uit gefermenteerde seizoensgroenten. Het kan worden gemaakt van verschillende groenten en zelfs fruit. De meest bekende variant, de baechu kimchi, is gemaakt van kool. Kimchi bestaat naast kool uit groenten, zoals wortel, radijsjes, ui, en lente ui , die worden gekruid met ingrediënten als gochugaru (Koreaanse chilivlokken) gember en vissaus. Dit mengsel wordt vervolgens gefermenteerd, wat resulteert in een complexe smaak.
Kimchi is tegenwoordig overal te vinden, in trendy restaurants, lokale supermarkten en op Instagram. Je vraagt je misschien af waar al die ophef over gaat. Wel, je bent hier aan het juiste adres, want we gaan je alles vertellen wat je moet weten over kimchi, inclusief ons eenvoudige recept. Laten we beginnen.
De unieke en complexe smaak van kimchi
Kimchi heeft een smaak die zowel zuur als zout is, met een vleugje zoetheid en een hint van pittigheid, afkomstig van de Koreaanse gochugaru (chilivlokken).
De subtiele tot matige pittigheid van kimchi is te danken aan het gebruik van Koreaanse rode peper (gochugaru). De zuurheid ontstaat tijdens het fermentatieproces, waarbij de natuurlijke suikers in de groenten worden omgezet in melkzuur door de aanwezige bacteriën. Hoe zuur kimchi is kan variëren afhankelijk van de fermentatietijd. Hoe langer je kimchi laat fermenteren, hoe zuurder het wordt. Het fermentatieproces bevat ook het gebruik van zout, wat nodig is om de groenten te conserveren en bijdraagt aan de zoute smaak van kimchi.
Daarnaast is kimchi ook een beetje zoet door de natuurlijke suikers in groenten zoals kool en wortelen. Tot slot heeft kimchi een umamismaak. Dit komt door ingrediënten zoals sojasaus en vissaus, wat nog meer diepgang en complexiteit toevoegt aan de smaakbeleving.
Kortom, kimchi is een prachtige mix van pittig, zoet, zuur, zout en umami, waarschijnlijk is dat de reden waarom het zo’n prominente plaats heeft in de Koreaanse keuken. Het wordt namelijk vaak toegevoegd aan Koreaanse gerechten.
Hoe pittig is kimchi?
Over het algemeen heeft kimchi een aangename, milde pittigheid. De mate van pittigheid kan variëren, afhankelijk van het specifieke recept en hoeveel peper en gember je erin doet. Kimchi is niet bedoeld om extreem scherp te zijn. Het voegt eerder een lichte tinteling toe aan de algehele smaakbeleving van kimchi zonder overweldigend te zijn. Het is belangrijk op te merken dat sommige varianten van kimchi pittiger kunnen zijn dan andere. Als ik pittig wil eten met een gerecht waar kimchi in zit, voeg ik meestal nog wat extra Koreaanse peper of sriracha saus toe.
Rauwe Kimchi eten
Kimchi kan rauw worden gegeten. De levendige smaken van kimchi, inclusief zijn pittigheid, zoetheid en zoutigheid, komen optimaal tot hun recht wanneer het rauw wordt geconsumeerd. Kimchi wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij Koreaanse maaltijden. Het kan echter ook worden opgewarmd en gebruikt als een veelzijdig ingrediënt in diverse gerechten, zoals in kimchi pannenkoeken, kimchi-gebakken rijst en kimchi-soepen. De veelzijdigheid van kimchi maakt het een gewaardeerd onderdeel van de Koreaanse keuken, en het kan zowel rauw als gekookt worden genoten, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en het gerecht dat je bereidt.



Het recept voor zelfgemaakte kimchi
Laten we eens kijken naar ons niet meer zo geheime recept voor zelfgemaakte kimchi. Wat ons recept anders maakt dan die van het traditionele recept is dat wij gochujang gebruiken ipv gochugaru. In geen geval wil ik zeggen dat dit recept beter is dan het originele recept. Dit is gewoon de manier waarop ik het graag klaar maak. Het zorgt voor een net iets complexere en zoetere smaak.
INGREDIËNTEN
- 1 Chinese kool
- 1 Wortel
- 2 lentuien
- 1 peer
- 1 el Vissaus
- 2 el sojasaus
- 1 tl suiker
- 3 el gochujang (Koreaanse chili pasta)
- 2 tenen knoflook
- 1 gele ui
- 2 cm verse gemberwortel, in stukjes gesneden.
- 75 gram Zout
BEREIDINGSWIJZE
Stap 1
Neem een grote Chinese kool en snijd deze in vier stukken over de lengte.
Bestrooi de kool grondig met 75 gram zout. Masseer het zout in de bladeren. Dit helpt om vocht uit de kool te onttrekken. Laat de kool 3 uur staan.
Stap 2
Tijdens de 3 uur dat de kool staat te rusten, bereid je de kimchi-pasta voor. Gebruik een keukenmachine om een pasta te maken van de peer, vissaus, sojasaus, suiker, Gochujang, Knoflook, ui en gember.
Stap 3
Snijd de wortel in reepjes (julienne) en de lente-ui in ringen.
Stap 4
Na 3 uur, knijp zoveel mogelijk water uit de kool zonder deze helemaal fijn te knijpen. Verwijder de harde kern van de kool en snijd de overgebleven bladeren in stukken.
Stap 5
Voeg de gemasseerde Chinese kool toe aan de wortel en lente ui.
Stap 6
Masseer de kimchi-pasta die je hebt voorbereid zorgvuldig door de groenten totdat alles gelijkmatig is bedekt.
Stap 7
Stop alles zo netjes mogelijk in een schone weckpot. Druk de groenten goed aan, zodat er zo min mogelijk luchtruimte overblijft. Sluit de pot stevig af. Nadat alle groenten erin zit giet je het laatste beetje saus eroverheen.
Stap 8
Laat de afgesloten pot gedurende 1 a 2 weken op kamertemperatuur op een donkere plaats staan. Het is belangrijk om de pot dagelijks te ‘ontgassen’.
Dit betekent dat je de deksel kort opent om de druk te verminderen die tijdens de fermentatie kan ontstaan.
Stap 9
Na 1 a 2 weken is je zelfgemaakte kimchi klaar en hij blijft maanden houdbaar in de koelkast, mits je schoon te werk gaat en een schone lepel of vork gebruikt om je kimchi uit de pot te halen.
Hoe je Kimchi kunt gebruiken
Nu je je eigen kimchi hebt gemaakt, kun je het op verschillende manieren gebruiken. Maak een heerlijke kimchi-omelet als ontbijt, een hartige kimchi-tosti voor de lunch of voeg wat kimchi-mayo toe aan je favoriete sandwich. Voor het avondeten, probeer eens kimchi fried rice voor een traditioneel Koreaanse maaltijd.
Kimchi recept van Seizoensgroenten en fruit
Kimchi maken is een geweldige manier om de heerlijke gerechten van de Koreaanse keuken en gefermenteerd voedsel te ontdekken. Wanneer ben jij van plan om te beginnen? Alle benodigde ingrediënten zijn te vinden in de lokale toko en grote supermarkten. Als je van koken en experimenteren houdt, zul je hier zeker van genieten!
Laat je inspireren door de veelzijdigheid van kimchi en ontdek nieuwe smaakcombinaties die je zeker zult waarderen. En als je net zoals ik in de zomer groenten zoals radijsjes, lente-uitjes, Chinese kool, wortelen en uien uit de moestuin gebruikt, dan wordt het ook nog eens een kostenefficiënt plaatje!
We hopen dat je hebt genoten van dit kimchi recept. Als je nog vragen hebt of je ervaringen wilt delen, aarzel dan niet om een reactie achter te laten. Samen kunnen we keukens over de hele werelds blijven verkennen en ontdekken, zelfs met lokale groenten en fruit in het seizoen.