Het aspergeseizoen in Nederland begint meestal eind april en duurt tot eind juni. Tijdens deze periode worden er talloze gerechten bereid met deze smaakvolle groente, waarvan aspergesoep met zalm mijn absolute favoriet is. De combinatie van romige aspergesoep en gerookte zalm heeft je het ultieme lente gevoel.
Aspergesoep van schillen
Wist je dat je de schillen en onderkanten van asperges niet hoeft weg te gooien? Je kan er juist een heel mooi bouillonnetje van trekken. Door de schillen en onderkanten te koken, komen de smaken en aroma’s vrij en ontstaat er een subtiele bouillon die perfect is als basis voor de soep. Voor een rijkere smaak, kan je er extra groentebouillon aan toevoegen.
Door deze bouillon te binden met bloem en boter, krijg je een romige textuur die goed past bij de delicate smaak van de asperges.
Er zijn verschillende manieren om asperges het te bereiden, maar een van de meest goedkope manieren is het maken van een romige aspergesoep met “afvalresten” van asperges. Om dit goedkope soepje wat luxer te maken garneren we de aspergesoep met zalm en bieslook.
Dit recept voor aspergesoep met zalm en bieslook laat zien hoe je het maximale uit deze lente groente kan halen en geen enkel deel ervan hoeft te verspillen.
Recept: aspergesoep maken van schillen
Porties: 4 kommetjes
Time: 25 minuten
BENODIGDHEDEN
INGREDIËNTEN
- Aspergeschillen en onderkantjes
- 3 tenen knoflook
- 1 witte (of rood maar dat beïnvloed wel de kleur van je soep)
- 125 gram boter
- 75 gram bloem
- snufje nootmuskaat
- 1,5 liter water
Garnering:
- 100 gram gerookte zalm
- Bosje bieslook
- 100 gram boter
- Zout en peper naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
Stap 1
Doe de aspergeschillen en -onderkantjes in een grote pan met 1,5 liter water. Zorg ervoor dat alle schillen volledig onder water staan. Breng het water aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je het mengsel ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen.Â
Stap 2
Na 30 minuten zeef je de bouillon door een fijne zeef met daarin een kaasdoek in een grote kom. Druk de schillen goed aan om zoveel mogelijk vloeistof eruit te halen. Gooi de schillen weg en zet de bouillon apart.