• Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven
Seizoenseten
No Result
View All Result
  • Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven
No Result
View All Result
Seizoenseten
No Result
View All Result

Home » Blog » Aspergesoep maken van schillen

Aspergesoep maken van schillen

by seizoenseten
17 juni 2024
in Lente recepten
0
0
Aspergesoep met Zalm
1
SHARES
20
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Het aspergeseizoen in Nederland begint meestal eind april en duurt tot eind juni. Tijdens deze periode worden er talloze gerechten bereid met deze smaakvolle groente, waarvan aspergesoep met zalm mijn absolute favoriet is. De combinatie van romige aspergesoep en gerookte zalm heeft je het ultieme lente gevoel.

Aspergesoep van schillen

Wist je dat je de schillen en onderkanten van asperges niet hoeft weg te gooien? Je kan er juist een heel mooi bouillonnetje van trekken. Door de schillen en onderkanten te koken, komen de smaken en aroma’s vrij en ontstaat er een subtiele bouillon die perfect is als basis voor de soep. Voor een rijkere smaak, kan je er extra groentebouillon aan toevoegen.

Door deze bouillon te binden met bloem en boter, krijg je een romige textuur die goed past bij de delicate smaak van de asperges.

Er zijn verschillende manieren om asperges het te bereiden, maar een van de meest goedkope manieren is het maken van een romige aspergesoep met “afvalresten” van asperges. Om dit goedkope soepje wat luxer te maken garneren we de aspergesoep met zalm en bieslook.

Rode ui, boter en knoflook
Aspergesoep met Bieslook en zalm

 

 

Dit recept voor aspergesoep met zalm en bieslook laat zien hoe je het maximale uit deze lente groente kan halen en geen enkel deel ervan hoeft te verspillen.

Recept: aspergesoep maken van schillen

Porties: 4 kommetjes

Time: 25 minuten

BENODIGDHEDEN

  • Bolzeef, Ø 20 cm
  • Kaasdoek van linnen
  • Pan, 2,5L
  • Garde of houten lepel

INGREDIËNTEN

  • Aspergeschillen en onderkantjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 witte (of rood maar dat beïnvloed wel de kleur van je soep)
  • 125 gram boter
  • 75 gram bloem
  • snufje nootmuskaat
  • 1,5 liter water

Garnering:

  • 100 gram gerookte zalm
  • Bosje bieslook
  • 100 gram boter
  • Zout en peper naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

Stap 1

Doe de aspergeschillen en -onderkantjes in een grote pan met 1,5 liter water. Zorg ervoor dat alle schillen volledig onder water staan.  Breng het water aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je het mengsel ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen. 

Stap 2

Na 30 minuten zeef je de bouillon door een fijne zeef met daarin een kaasdoek in een grote kom. Druk de schillen goed aan om zoveel mogelijk vloeistof eruit te halen. Gooi de schillen weg en zet de bouillon apart.

Stap 3

Smelt 125 gram boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui en de drie gehakte tenen knoflook toe aan de pan. Bak dit mengsel ongeveer 5 minuten, of tot de ui zacht en glazig is.

Stap 4

Strooi de bloem over het ui-knoflookmengsel en roer constant met een garde of houten lepel. Dit vormt een roux, die de soep zal binden en dikker zal maken. Roer totdat de bloem goed gaar is. Dit duurt ongeveer 2 a 3 minuten.

Stap 5

Voeg de gezeefde aspergebouillon beetje bij beetje toe aan de roux, terwijl je blijft roeren. Hierdoor voorkom je klontjes. Breng de soep aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Stap 6

Intussen kan je de garnering klaarmaken. Hiervoor snijd je de gerookte zalm in dunne reepjes en hak de bieslook fijn. Smelt 100 gram boter in een kleine pan op laag vuur en voeg bieslook toe.

Stap 7

Breng de soep op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg naar smaak meer toe.

Stap 8

Schep de soep in kommen en garneer elke kom met een paar reepjes gerookte zalm en een eetlepel bieslookboter toe. Serveer de soep warm, eventueel met een stuk knapperig brood erbij.

Geniet van je zelfgemaakte aspergesoep!

Wil je meer soepgerechten maken

Bekijk de volgende recepten ter inspiratie:

  • Pastinaak-preisoep
  • Koolrabisoep
  • Tomaten-groentesoep
  • Pittige pompoensoep
  • Courgette-kerriesoep
Tags: AspergesBieslookSoepUi
Previous Post

Yoghurt met Gekarameliseerde Nectarines en Munt

Next Post

Wat is bimi? en een lekker roerbak recept

seizoenseten

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Next Post
Bimi op een rechthoekig bord.

Wat is bimi? en een lekker roerbak recept

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Newsletter

Popular

  • Amsterdamse uien inmaken

    Amsterdamse Uien Inmaken

    113 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Aardbeiencompote maken + 5 manieren om het te gebruiken

    8 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Koolrabi inmaken

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Beginnen met koken: palmkool (cavolo nero) bereiden

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Koningsoesterzwam bakken

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Pastinaaksoep met Prei

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Privacybeleid
  • Over Seizoenseten
  • Contact
  • Pinterest
Stuur ons een e-mail: seizoenseten@gmail.com

© 2024 Seizoenseten

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Home
  • Basisrecepten & Tips
  • Groenten & Fruit kalender
  • Seizoensrecepten
    • Winter recepten
    • Lente recepten
    • Zomer recepten
    • Herfstrecepten
  • Duurzaam leven

© 2024 Seizoenseten