Franse uiensoep maken

Franse uiensoep is mijn go-to soep voor als ik ziek ben of last heb van obstipatie. Uien bevatten namelijk veel vezels en zijn goed voor je weerstand. Verder is het een ideale soep voor als je in één keer veel uien wilt opmaken.

Klassieke Franse uiensoep

Wat de aanleiding ook mag zijn, uiensoep is een gerecht met veel smaak en kan daarom enorm lekker zijn of juist tegenvallen. Daarom is het van belang dat je het goed klaarmaakt. Want er zijn namelijk wel een aantal dingen waar je op moet letten als je de kleur, smaak en dikte goed wilt hebben.

Hoe je de uiensoep mooi bruin krijgt.

Er is niets teleurstellender dan dat je zo hard je best hebt gedaan voor het maken van een Franse uiensoep en het er dan grijzig uit komt te zien. Super zonde want het is makkelijk te voorkomen. Het geheim van een warme amberkleurige soep is dat je de uien lang genoeg bakt voordat je de bouillon erbij giet. Daarom bak je de uien op zijn minst 30 minuten zodat ze de tijd hebben om donker te kleuren. Let hierbij op dat je goed aan de bodem blijft roert, anders kan het aan de onderkant aankoeken.

Hoe je ervoor zorgt dat je uiensoep de juiste dikte heeft.

Er iets niets mis met een dunne uiensoep maar wil je je soep wat meer body geven en iets indikken dan gebruik je bloem. Dit is ook wat wij met onze uiensoep doen. Hiervoor voeg je na het bakken van de ui in boter en olie, 2 eetlepels bloem toe aan de pan. Roer je totdat de bloem volledig is geabsorbeerd. Dit is de roux. Hierna voeg je de bouillon toe en zal de roux volledig oplossen en de soep “binden”.

Wat de beste kaas is voor uiensoep.

De beste kaas voor Franse uiensoep is natuurlijk een Franse kaas. Denk aan Comté of Beaufort. Maar je kunt ook kiezen voor een Zwitserse Gruyère, dat is mijn persoonlijke favoriet. Strooi de kaas rijkelijk over de soep. Als je denkt dat het iets te veel is, heb je precies genoeg gedaan.

Welke witte wijn je kiest voor de Franse uiensoep.

Als je uien bakt, gaan ze karameliseren en worden ze lekker zoet. Dit heeft een tegenhanger nodig. Daarom gebruiken we een droge witte wijn. Kies voor een Pinot Grigio, Chardonnay of Sauvignon Blanc. De witte wijn, tijm en een scheutje cognac geven de Franse uiensoep haar karakteristieke smaak.

Recept voor Franse uiensoep.

Als je denkt aan comfortsoep, dan denk je al gauw aan de Franse uiensoep. Want voelt het niet als een warme knuffel? Wij vinden van wel en delen graag onze versie van deze klassieker met jou.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg uien
  • 2 el boter
  • 2 el zonnebloemolie
  • Snuf zout
  • 1 glas droge witte wijn zoals Pinot Grigio, Chardonnay of Sauvignon Blanc
  • 2 el bloem
  • 1 liter runderbouillon of zelfgemaakte groentebouillon
  • 2 laurierbladeren en 5 takjes tijm
  • Peper en zout
  • 1 scheutje cognac
  • 4 sneetjes stokbrood
  • Gruyèrekaas, Comtékaas of Beaufortkaas

Benodigdheden:

  • Snijplank
  • Mes
  • Broodmes
  • Braadpan
  • Houten lepel
  • Rasp
  • Ovenbestendige kommetjes
  • Oven

Bereidingswijze:

Stap 1

Schil en snijd de uien in halve ringen.

Stap 2

Smelt de boter en olie in de pan en voeg de uien toe.

Stap 3

Strooi zout over de uien zodat ze sneller vocht loslaten. Af en toe roeren op middelhoog vuur. Ongeveer 30-40 minuten.

Stap 4

Wanneer de uien een amberbruine kleur hebben gekregen, giet je de witte wijn over de uien en roer zodat alle smaken loskomen, ook aan de bodem van de pan.

Stap 5

Voeg 2 el bloem toe en roer totdat alle bloem is opgenomen. Dit zorgt voor de binding in de soep.

Stap 6

Giet de bouillon en cognac over de uien en voeg de 2 laurierbladeren en 5 takjes tijm toe. Roer en laat 15 minuten pruttelen en verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.

Stap 7

Giet de uiensoep in ovenbestendige schaaltjes en leg er een sneetje stokbrood op. Rasp vervolgens de kaas eroverheen.

Stap 8

Plaats in de oven totdat de kaas is gesmolten. Hierna is het klaar om te serveren. Maak af met een paar blaadjes tijm.

Franse uiensoep maken

Hoe lang kun je zelfgemaakte uiensoep bewaren?

Hoe lang je uiensoep kunt bewaren hangt af van de manier waarop je de soep bewaard. Er zijn 2 mogelijkheden: in de koelkast koud houden of invriezen.

Verse uiensoep bewaren in de koeling.

Verse uiensoep bewaren in de koelkast kan in een plastic bakje met een goed afsluitbare deksel. Gekoeld kan het ongeveer 2 à 3 dagen worden bewaard.

Verse uiensoep invriezen.

Uiensoep kan makkelijk worden ingevroren door het in een plastic bakje met een goed afsluitbare deksel te plaatsen en in de vriezer te bewaren. Dit kan minimaal 2 maanden goed blijven, maar vaak ook wel iets langer. Kijk, ruik en proef de soep om erachter te komen of je het nog kunt serveren.

Meer soeprecepten van Seizoenseten

Bij Seizoenseten helpen we je zo veel mogelijk seizoensgebonden te eten. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is door seizoensgroenten te verwerken in een soep. Dit keer was de hoofdrol weggelegd voor de ui, maar er zijn veel andere groenten waarmee je een lekkere soepen kunt maken. Bekijk de volgende recepten ter inspiratie:

seizoenseten

Hallo, ik ben Bernadette, de beheerder achter Seizoenseten, een website toegewijd aan seizoensgebonden eten. Door een diepe passie voor koken en een groeiend besef van de impact op het milieu, ben ik aan het ontdekken en delen wat je van seizoensgebonden eten en koken kan verwachten. Elk recept op Seizoenseten is gemaakt met liefde voor de natuur en het milieu. Hiermee wil ik graag anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame voedselopties. Samen kunnen we met kleine stapjes positieve verandering teweegbrengen.

Recente Berichten